Перник забрани събиране на повече от двама възрастни на обществени места
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Март 2020 18:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Перник забрани събиране на повече от двама възрастни на обществени места

/КРОСС/ Кметът на Перник Станислав Владимиров издаде заповед, с която забранява събирането на повече от двама възрастни, както и деца на всички открити и закрити обществени места, спортни, фитнес и детски площадки на територията на община Перник.

Забранява се струпване на групи от хора пред всички търговски обекти (магазини за хранителни стоки и аптеки). Хората, които чакат на опашки, трябва да са на разстояние от не по-малко от два метра един от друг, като се запази организацията за ограничаване на намиращите се в магазините.

Контролът по изпълнение на заповедта ще се осъществява от Общинския инспекторат, чиито служители ще извършват постоянни проверки и ще докладват незабавно при констатирани нарушения.

Междувременно стана ясно, че общината съдейства с храна, вода и всичко, от което имат нужда далите положителна проба за коронавирус майка и син. Те са се завърнали от чужбина и сами са поискали да им бъде направен тест. В добро състояние са и спазват домашната карантина.

Мерки и в обществения транспорт

Собствениците на транспортни фирми в Перник, извършващи обществен превоз на пътници са предупредени да ограничат броят на пътуващите в превозните средства и да осигурят дистанция между пътниците най-малко 1,5 м.

Местната здравна инспекция разпореди персоналът в автобусите да работи задължително с индивидуални предпазни маски и ръкавици и да се засилят хигиенно-противоепидемичните мерки, като за целта се извършва редовна дезинфекция на волана, седалки, дръжки на врати, прозорци и подове с дезинфектанти на алкохолна основа.
Общественият транспорт е идеалната среда за заразяване, предупредиха от РЗИ.

Всички градски и междуселищни линии в Перник се изпълняват от частни превозвачи. Частни превозвачи обслужват и линията Перник - София.
С двете положителни проби на майка и син Перник е сред градовете в страната, с доказани случаи на коронавирус.
Перник грип забрана пандемия коронавирус епидемия вирус