Най-рано след две седмици ще заработи лабораторията за изследване на COVID-19 в Пловдив
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Март 2020 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Най-рано след две седмици ще заработи лабораторията за изследване на COVID-19 в Пловдив

/КРОСС/ Лабораторията за изследване на коронавирус в Пловдив може за заработи най-рано след две седмици. Това обявиха от областния кризисен щаб.

Предложението за тази лаборатория дойде от Медицинския университет в града. То беше подкрепено от най-голямата болница в града за Южна България - Университетската "Свети Георги", където се намира инфекциозната клиника за града.

Досега изследванията, които се взимаха на територията на Пловдив - област за коронавирус, бяха изпращани в лабораторията в Стара Загора и резултатите пристигаха тук в рамките на 3-4 дни. Планът сега е да се облекчи тази лаборатория и сроковете да се съкратят.

Бъдещата лаборатория ще се ситуира в сградата на инфекциозната клиника.

Дани Каназирева - областен управител и председател на Областния кризисен щаб в Пловдив: Изискванията са минимум три специализирани помещения за генетична диагностика, две от които чисто лабораторни, едно за регистриране на пробите,както и помощни помещения. Персоналът вече е осигурен. Той ще бъде от два екипа - в него ще влиза биолог, лекар и лаборант.

Тя допълни, че вече има и доброволци, изявили желание да работят в новата лаборатория. А всички, които ще работят в нея, ще преминат през специално обучение.