Турция затвори границата си с България
Секция: СВЯТ
19 Март 2020 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция затвори границата си с България

/КРОСС/ Турция затвори в полунощ граничните пунктове с България и Гърция за преминаване на пътници. Не се налага забрана за товарните превози. Здравният министър на Турция съобщи за втори смъртен случай от корона-вирус. Починал е мъж на 61 години.

Новите потвърдени случаи в страната са 93, с което общият брой на диагностицираните с вируса надхвърли 190. Заради ситуацията президентът Реджеп Ердоган обяви план от 100 млрд. турски лири в подкрепа на икономиката. Ердоган иска банките да не намаляват кредитните си линии, а компаниите - да не съкращават работни места.

От хората се изисква да остават по домовете си и да спазват наложените мерки.

Планът беше обявен след провеждането на среща в Анкара, в която освен президента на страната взеха участие ключови министри и държавни служители, водещи представители на бизнес средите и др.

Основните мерки са отлагане на плащанията за социални осигуровки за шест месеца, отсрочване за три месеца на плащанията по кредити на фирми, засегнати от коронавируса. Намаляване на данъка добавена стойност за вътрешните полети до 1% за същия период, замразяване на данъка върху хотелските настанявания до ноември.

Освен за бизнеса, планът включва и подкрепа на семействата с ниски доходи и възрастните. Минималната пенсия се увеличава на 1500 турски лири - или около 500 лв.