Не пренебрегвайте дезинфекцията на храните и кухненските площи вкъщи
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Март 2020 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Не пренебрегвайте дезинфекцията на храните и кухненските площи вкъщи

/КРОСС/ Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана, съветва Мила Кръстева от Фондация "Mate Kitchen", цитирана от БТА.

Така например, всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които имат контактно време минимум 60 секунди.

При използването на най-обикновени дезинфекциращи препарати, то трябва да се изчака те да престоят по-дълго върху повърхността. Избърсването е добре да става винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба.

Препоръчително е да се ползва един и същ плот, на който да се поставят продуктите, донесени от магазина, а не на произволни места в кухнята, допълни тя.
След измиване на продуктите, е добре те да бъдат преопаковани.

Мила Кръстева съветва, да не се режат на една и съща дъска сурови и термично обработени зеленчуци, месо и риба. След всеки продукт, кухненската дъска трябва да бъде измивана добре, за да се избегне пренасянето на микроорганизми и патогени.

А по отношение на личната хигиена е добре след пазар, първо - да се измиват ръцете, след което да се сменят дрехите и да се ползва домакинска/кухненска престилка. По желание може да се ползват ръкавици при миене на плодове и зеленчуци.

Плодовете е хубаво да се изкисват в студена вода поне за 2-3 часа, след което ябълките и цитрусовите плодове задължително да се измиват с гъбичка и препарат, каза още Мила Кръстева.
Зеленчуците е добре да бъдат накисвани за 2-3 часа в студена вода, смесена с малко оцет. Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци, защото се отличава със силни антиоксидантни свойства, които убиват вредните бактерии от повърхността на продуктите.

Листните зеленчуци се киснат във вода и след това обилно се изплакват, а яйцата задължително се измиват с хлорен разтвор или друг подобен препарат.

В момента е добре дори пакетираните продукти да се дезинфекцират отвън преди да се приберат в шкафове при други продукти или кухненски пособия, каза още специалистът.