Не Италия, а ски курортът Ишггъл - огнище на Ковид-19 в Европа?
Секция: Туризъм
20 Март 2020 09:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Не Италия, а ски курортът Ишггъл - огнище на Ковид-19 в Европа? Зимният курорт е предпочитан сред туристите

/КРОСС/ Според Дойче Веле основният източник на заразата с Ковид-19 не е Италия, с ски курортът Ишгъл, пише Dnes.bg.

Ски курортите изглеждат безопасно място в сегашната пандемия от коронавирус. Все пак нека не забравяме апрески баровете - заведенията, в които скиорите се забавляват вечерта.

Зимният курорт Ишгъл в австрийската провинция Тирол е смятан за един от най-добрите ски курорти в Алпите. Той е особено популярен сред германските, скандинавските и руските любители на зимни спортове. 

И точно той се превръща в огнище на заразата с коронавирус, смятат някои медии. Редица издания, включително и германски, пишат, че в края на февруари и началото на март Ишгъл е станал развъдникът на заразата, разпространила се из цяла Европа.

Разплитането на историята започва с полета на компания Icelandair от Мюнхен до Рейкявик на 29 февруари: с него са пътували множество исландски туристи, които се връщат от Италия и Австрия. До този момент на Италия се гледа като на основен източник на заразата в Европа.

Тестовете, проведени сред исландците от въпросния полет, обаче разкриват друго: един завръщащ се от Италия е бил диагностициран с коронавирус, както и много от завръщащите се от Ишгъл. На 5 март исландските власти обявяват курорта за рисков район - подобно на китайския град Ухан.

 

В Норвегия също е било отчетено подобно развитие. На 7 март страната подложила на тест група туристи, карали ски в Ишгъл. Тестовете на голяма част от тях са били положителни. 

На 9 март датските власти са обявили Тирол за рисков район, а германските - едва на 13 март, когато австрийските власти поставиха Тирол под карантина. От около 360 заразени с коронавирус в Австрия повече от сто са именно в провинция Тирол.

"Всичко говори за това, че Ишгъл се е превърнал в развъдник на заразата в Европа, както и че курортът е бил поставен под карантина твърде късно", пише в онлайн-изданието си списание "Фокус".