Какво е хидроксихлорохин, лекарството, което се изпробва за лечение на коронавируса
Секция: Анализи
20 Март 2020 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво е хидроксихлорохин, лекарството, което се изпробва за лечение на коронавируса

/КРОСС/ По време на пресконференция на 19 март президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин, наред с други, се одобряват от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, за да бъдат изпробвани за потенциално лечение за COVID-19.

Не за пръв път тези лекарства се споменават като възможно лечение на коронавируса - предишно изследване на хидроксихлорохина във Франция показа обещаващи резултати - 50% от пациентите, първоначално дали позитивен тест за вируса, са дали негативен тест след едва три дена лечение, пише "Форбс".

Макар все още да е изключително неясно дали това може да е работещо решение, е от ключово значение да се разбере какво точно е това лекарство и какво вече се знае за него.

Какво е хидроксихлорохин?

Хидроксихлорохинът и тясно свързаното с него лекарство хлорохин са одобрени през 50-те години на миналия век, основно за лечение на малария. Оттогава са използвани за широк спектър от болести, включително лупус, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен и дори за усложнения от лаймска болест.

Как работи?

Един от аспектите, който е относително добре познат, е, че тези лекарства работят на молекулярно ниво, за да прекъснат критични процеси в клетките, деактивирайки имунния отговор на организма. Тъй като естественият имунен отговор е отговорен за възпалението и за други симптоми на болестта като болка, температура и т.н., този антиимунен процес работи, за да ограничи системни заболявания като ревматоидния артрит. Що се отнася до лечението на маларията, точният механизъм, по който това лекарство работи, като цяло не е познат.

Една от големите ползи от използването на тези лекарства е, че те са на пазара и се използват от дълго време, така че има известно количество информация за реакцията при пациенти, страничните ефекти и ефикасността им. Използването им, особено за ревматични разстройства и малария, се подкрепя относително добре от Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията. И освен това, тъй като съществуват от дълго време, има достъпни и техни генерични версии.

По-рано тази седмица изследователят Дидие Раул от френския университет Aix-Marseille, един от основните защитници на използването на хидроксихлорохин за лечение на новия коронавирус, обяви окуражаващи резултати от предварителни изследвания, включващи 36 пациенти с COVID-19, посочва "Нюзуийк".

Според чернова на документа шестима от тези пациенти са били без симптоми, 22-ма са имали симптоми на инфекция на горните дихателни пътища, а осем - на долните дихателни пътища.

Между началото и средата на март Раул и екипът му са лекували 20 от тези пациенти с 600 милиграма хидроксихлорохин ежедневно. В зависимост от симптомите им антибиотик, известен като азитромицин, също е бил добавян в лечението. Този антибиотик е смятан за ефективен срещу усложнения на бактериална белодробна болест. На останалите 16 пациенти не е давано лекарството.

Учените наблюдавали "значително" намаление на количеството на вирусните частици в пациентите, лекувани с хидроксихлорохин, и ефектът е бил подсилен от азитромицина, отбелязва "Медскейп".

След шест дена 70% от третираните пациенти били сметнати за излекувани, което значи, че вирусът вече не е бил откриван във взети от тях проби в сравнение с 12.5% от контролната група. Всички шестима пациенти, лекувани с хидроксихлорохин и с антибиотика азитромицин, са дали отрицателни тестове за вируса след шест дена.

Изданието отбелязва, че макар да е окуражаващо, е важно е да се отбележи, че това е непубликувано предварително изследване и резултатите трябва да се разгледат внимателно.

Изследването на Раул - първото, тестващо хидроксихлорохин върху пациенти - следва някои обещаващи резултати от Китай. Предварително проучване, включващо 100 пациенти, показва, че хлорохинът е ефективен при лечението на свързана с COVID-19 пневмония без наличие на сериозни странични ефекти според документ, публикуван в журнала BioScience Trends.