Зона без вируси: как да държим микробите вън от дома си
Секция: Технологии
20 Март 2020 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зона без вируси: как да държим микробите вън от дома си 5 съвета как да живеем в по-безопасна от микроби домашна среда

/КРОСС/ Новините относно разпространението на коронавируса (COVID-19) нашумяха тези дни, а заедно с това сезонният грип също афектира много хора в страната ни всяка година.

Грипът, известен на мнозина, е свързан с изключително неприятни симптоми и може да доведе до много сериозни усложнения. Грипоподобните заболявания преобладават най-вече през зимата и много хора са наясно колко важно е да следват правилата за лична хигиена и да избягват хора, проявяващи симптоми на зараза. По-малко известно е обаче на какво трябва да обърнем внимание през този период, за да държим патогените далеч от домовете си. Ето няколко важни съвета, които ще ви помогнат да създадете чиста и безопасна домашна среда.

Пускайте пералня/Перете по-често

Според американски микробиолог кърпите трябва да се перат на всеки три употреби, а спалното бельо трябва да бъде прано всяка седмица, за да се избегнат патогените. 1 По време на грипна епидемия, така наречената функция за почистване с пара е изключително полезна и ефективна: на устройствата на LG тя е посочена като “Steam” или "TrueSteam ™".

Внимавайте с епицентъра на микробите 

В допълнение към редовното и старателно чистене, се налага да почистваме и дезинфекцираме предмети и повърхности, които използваме често или са били докосвани по няколко пъти на ден, тъй като те могат да бъдат фокусните точки за патогените, които пренасяме – например дръжките на вратите и шкафовете, светлинните первключватели, бюрата или кухненския плот. Не пропускайте да почистите повърхността на мобилния си телефон и дори дистанционното за телевизора. Ако редовно използвате компютър вкъщи, трябва да бършете клавиатурата и мишката с дезинфектираща кърпа.

Чистете почистващите си инструменти

Без значение колко често чистите дома си, ако не дезинфекцирате или не сменяте редвоно използваните парцали, гъби и мопове, единствено разнасяте бактерията и вирусите, които те са събрали около апартамента си. Гъбите трябва да се дезинфекцират след всяка употреба, а мопът, кърпите и текстила трябва да се перат на висока температура с функцията за пара.

Мийте чиниите старателно

Зоната около кухненската мивка е любимото място на микробите и е много важно винаги да пазим приборите си чисти. Струва си да изберем модерна съдомиялна машина, която също включва TrueSteam функцията, която излъчва пара с висока температура срещу мръсотията и патогените. Ако все пак изберем да мием чинии на ръка, е важно да не забравяме да дезинфекцираме и сменяме гъбата често.

Поддържайте чист въздуха на закрито

Проветрявайте често и интензивно в затворени пространства. През отоплителния сезон обаче е трудно да се намери оптималното време на деня, когато концентрацията на замърсители във въздуха отвън е достатъчно ниска за проветряване, така че наистина да се подобри качеството на въздуха вътре.

За да си помогнете в това начинание, можете да се възползвате от пречиствател на въздух или климатик с антибактериален филтър, който премахва прашеца и праховите акари от въздуха. Изборът на климатик, оборудван с плазмен йонизатор, е полезен и за здравето ни, тъй като йоните, излъчвани от устройството, се свързват с вредните частици, като по този начин стерилизират въздуха и повърхностите на помещението, като същевременно елиминират миризмите. Тези функции помагат за поддържане на въздуха в помещението в най-доброто състояние през зимата, през грипния и отоплителния сезон и през лятото, помагайки на страдащите от алергии.