Алармират за намаляване на наличностите на витамин D
Секция: Здраве
20 Март 2020 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Алармират за намаляване на наличностите на витамин D

/КРОСС/ В някои аптеки в София има минимални количества на витамин D, заяви за БНТ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му липсва и витамин C, дори и на ампули.

До няколо дни се очаква да свършат и обикновените термометри, прогнозира Костов.

От Българската асоциация на търговците на едро с лекарства, отбелязват, че намаляват наличностите на витамин D в складовете. По думите им се търсят се алтернативни малки доставчици.

Очаква е голямо количество "Вигантол" през месец април".

От БАТЕЛ съобщават, че са предприели всички мерки за осигуряане на непрекъснатост на доставките на лекарства и медицински изделия до болници и аптеки. Прилагат се планове за работа в извънредни ситуации. Взети са мерки за защита на здравето на служителите.

От организацията уверяват, че в настоящия момент непосредствен риск за недостиг на лекарства в резултат на проблеми с доставката на активни субстанции, не са констатирали.

Компаниите разполагали с достатъчни наличности за удовлетворяване на националното потребление.

"Европейските държави да се въздържат от налагането на рестрикции за свободното движение на лекарствени продукти и медицински изделия", призовават от асоциацията.

От БАТЕЛ твърдят,че могат да доставят само това, с което разполагат и призовават за осигуряване на количествата медикаменти и медицински изделия от производителите, необходими за нуждите на населението в България.