Ново приложение с актуална информация за разпространението COVID-19 в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Март 2020 15:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ново приложение с актуална информация за разпространението COVID-19 в България

/КРОСС/ Всеки може да следи разпространението, темповете на заразяване, териториалното разпределение и друга важна информация за COVID-19 в страната на нов специализиран уеб сайт, базиран на постиженията на ГИС (Географските информационни системи) .

В подкрепа на усилията за борба с пандемията от коронавирус, ЕСРИ България изготви и поддържа специализирано уеб ГИС приложение с актуална информация за разпространението на опасния вирус у нас. Приложението представлява дашборд, който дава ясна визуална картина на обстановката в страната, като отразява информацията, оповестявана от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, заедно с редица графики и анализи.

От този сайт всеки може да се информира за броя потвърдени случаи по населени места и области в България, както и за техния статус. Данните са представени обобщено в няколко информационни табла, като същевременно могат да бъдат лесно преглеждани и директно от картата. В комбинация с тази информация е интегрирана и демографска статистика за дела на възрастното население над 65 години, представена визуално по области и общини.

Дашбордът предлага и аналитичен компонент. На отделно табло в графичен вид е изобразен мащабът на разпространение на вируса в България - от първия открит случай на 08 март до днес. Наред с другите данни в удобна логаритмична скала е представена кривата на разпространение на вируса, от която може ежедневно да се проследява темпът на зарязване с новия коронавирус у нас. Приложението предлага и по-лека мобилна версия за бързо преглеждане на основната информация.

"Важно е да помагаме. В ситуация на извънредно положение, в която бързият достъп и възможностите за визуално представяне и анализ на разнообразна по своя характер информация имат ключово значение, ние от ЕСРИ България, като отговорна компания предоставяме инструментите на ГИС технологията, за да подпомогнем максимално по-добрата осведоменост при планиране и управление на ситуацията", коментира Евгения Караджова, управител на технологичната компания.

Разработеното уеб ГИС приложение следва вече утвърдения модел на интерактивния дашборд на университета „Джонс Хопкинс", с помощта на който целият свят продължава да следи глобалното разпространение на COVID-19. При изготвянето и на двете приложения е използвана ЕСРИ ГИС технологията, която дава така необходимия географски контекст за обхвата и интензитета на пандемията.

Създаденото ГИС приложение ще продължи да бъде развивано, така че да предоставя и други важни за обществото пространствени анализи.