Глобалният дълг е по-висок, отколкото светът може да си позволи
Секция: Анализи
21 Март 2020 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Глобалният дълг е по-висок, отколкото светът може да си позволи

/КРОСС/ Сегашният финансов капацитет на балансите е ограничен и липсва резерв за сигурност, който да абсорбира системни шокове, като например коронавируса.

Ромонът на лихвените намаления, който рикошира в пазарите, със сигурност не е достатъчен. Широко разпространените вълнения на пазарите подчертават отново, че това, което реално има значение, е обемът на парите, а не цената им. Пазарите се нуждаят от допълнителна подкрепа от централните банки при кризи, защото точно тогава пресъхва ликвидността, пише Майкъл Хауъл, управляващ директор на CrossBorder Capital, предава Investor.bg.

"Други централни банки трябва бързо да последват Федералния резерв на САЩ и да започнат нови кръгове на количествено облекчаване, вместо да понижават допълнително лихвите. Вероятно вече сме преминали т. нар. повратна точка, след която сниженията всъщност вредят на финансовата система и така унищожават ликвидността", уточнява Хауъл.

Според него глобалната финансова криза от 2007-2008 г. - да я наречем ГФК1 - беше шок на предлагането за ликвидния механизъм, който предизвика последващ шок на търсенето в реалната икономика. Но тази криза, ГФК2, е сътресение за предлагането за реалната икономика, който предизвика масиран предпазен шок в търсенето на повече ликвидност.

Скокът в репо-лихвите през септември 2019 г. трябваше да бъде предупреждение, подобно на провала от 2007 г. на специализирани ипотечни кредитори като Northern Rock, преди ГФК1. Сега световният дълг е с около 130 трлн. долара по-голям, отколкото при ГФК1, според нашите собствени изчисления въз основа на данни на МВФ. В рамките на това корпоративният дълг нараства с цели 155 на сто".

Тези около 280 трлн. долара дълг имат среден матуритет от 5 години, което означава, че около 50-60 трлн. долара трябва да бъдат рефинансирани всяка година. Този вид търсене на финансиране е твърде голямо, тъй като сегашният финансов капацитет на балансите е ограничен и липсва резерв за сигурност, който да абсорбира системни шокове, като например коронавируса, отбелязва още в анализа си Хауъл.