Държавите по света въведоха още по-строги мерки заради COVID-19
Секция: СВЯТ
21 Март 2020 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавите по света въведоха още по-строги мерки заради COVID-19 В 05.00 ч. в събота сутрин Австрия затвори сухопътната си граница за българи и румънци

/КРОСС/ В 05.00 ч. в събота сутрин Австрия затвори сухопътната си граница за българи и румънци, връщащи се обратно в Германия, съобщава NOVA.

Посолството ни във Виена обяви след проверка, че от унгарска страна няма промяна в пропускателния режим. Товарни автомобили се пропускат постоянно, а леки автомобили – между 21.00 и 05.00 ч. сутринта, но това става бавно. Дипломатическите ни служители са готови да окажат съдействие на изпаднали в затруднение български граждани, обясняват от външно министерство. А докато броят на починалите в световен мащаб продължава да расте стремглаво, много държави налагат още по-строги ограничения.

Испания предупреди гражданите си, че армейски патрули могат да ги арестуват, ако са навън без основателна причина. Със заповед на правителството, хотелите в страната трябва да бъдат затворени до 7 дни, след като смъртните случаи се увеличиха рязко.

„Не се страхувам, но мисля, че колкото по-скоро направим необходимото, толкова по-добре. Всичко трябва да бъде спряно и ако го направим, ще се възстановим бързо. Така, че спестете си разсъжденията“, каза инженерът Давид Гомез.

Германската провинция Бавария стана първата в страната, в която беше наложена тотална блокада.

„Започваме да показваме тенденция и ако не сме внимателни, ще стигнем Италия и Франция. Кривата на заболелите в Германия вече рязко тръгна нагоре“, каза премиерът на Бавария Маркус Зедер.

Във Франция удвоиха полицейските патрули по гарите, за да предотвратят ваканционни пътувания за уикенда. Лекар в Париж, който се грижи за пациенти с COVID-19, разказа за стреса и умората, които той и колегите му вече изпитват в момент, когато президентът Макрон заяви, че страната е едва в началото на епидемията.

„Лекарите са много стресирани, много уморени, защото е ново. Имаме шестима колеги, които никога не са се сблъсквали с такава ситуация. Дори и за нас, лекарите, информацията се променя често. Виждаме данни за болни в други болници, опитваме се да общуваме помежду си, да поддържаме контакт, да обменяме информация по няколко пъти на ден. Но има голямо безпокойство и хората вече се чувстват отпаднали“, разказа Жером Пино, пулмолог в болница „Жоржи Помпиду“.

Редица американски щати вече наредиха пълна блокада. Един от всеки петима американци трябва да си стои вкъщи, сочи статистиката. Кънектикът и Ню Джърси се присъединиха към Илинойс и Калифорния, които забраниха на жителите си да излизат. В щата Ню Йорк затвориха всички магазини освен аптеките и супермаркетите.
 „Знам, че ще извадя хората от работа с това, което направих. Искам да съм сигурен, че няма да ги извадя от домовете им.

В САЩ вирусът отне живота на 230 души, а заразените са 18500.