Маргарита Асенова: Тръмп изгуби най-големия си предизборен коз
Секция: Интервюта
21 Март 2020 16:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маргарита Асенова: Тръмп изгуби най-големия си предизборен коз

/КРОСС/ Може ли морът коронавирус да има положителен ефект върху поне един от големите проблеми на Съединените щати в наше време - политическата поляризация на обществото?

Според Маргарита Асенова - политолог от Вашингтон, отговорът на този въпрос е „не“. Твърдият електорат на Доналд Тръмп е развил нещо като култ към него. Различното на предстоящите наесен президентски избори обаче ще е гласуването на колебаещите се избиратели, които преди 4 години подкрепиха Тръмп, защото не харесваха Хилари Клинтън. Много от тях - от Демократическата партия, тогава подкрепиха Бърни Сандърс в първичните избори, но само за да не е тя кандидатът за президент. Сега те се отдръпват и от Сандърс и затова Джо Байдън е фаворит.

В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Асенова коментира, че за съжаление се оказва, че Тръмп беше загрижен по-малко за здравето на хората, отколкото беше загрижен за състоянието на икономиката:

„Той разчиташе на икономическите си успехи, за да спечели изборите през ноември. Сега обаче най-големият изборен коз се срина напълно, защото икономиката минава в рецесия. Днес се оказа, че Тръмп и Републиканската му партия са знаели много добре какъв ще бъде ефектът на епидемията и са знаели отлично, че тя е неизбежна“.

Няколко конгресмени, предимно републиканци, продали акциите си в периода между 21 януари и 13 февруари или са ги прехвърлили в компании, които ще спечелят от настоящата пандемия.

„Няма подценяване, има заблуда с цел да се прикрие опасността и да се заблудят гласоподавателите, според мен умишлена заблуда“, каза Маргарита Асенова.

Според нея заплахата от Covid-19 за САЩ е била подценена, „докато народът е спял и е вярвал на тези послания на президента, особено неговите поддръжници“.

„Сегашните мерки идват късно и не са достатъчни. А Тръмп все още не вярва на специалистите да поведат във вземането на решения как да се спре вирусът. Той все още е мисли предимно за себе си и за своя имидж“, отбеляза още политоложката.