Калоян Паргов: Страхът от неясното бъдеще измества ужаса от заразата
Секция: Коментари
22 Март 2020 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Страхът от неясното бъдеще измества ужаса от заразата Ключовата дума в този труден момент е "солидарност", казва лидерът на БСП - София

/КРОСС/ "Страхът от неясното бъдеще започва да измества ужаса от заразата", каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов в предаването "Офанзива" по Канал 3. Според него този тънък психологически момент ще бъде голямото предизвикателство пред всички в държавата през следващите месеци.

"След пандемията от COVID19 светът няма да е същият, България няма да е същата, коментира Калоян Паргов. - И ключовата дума тук е "солидарност". Солидарност с медиците, солидарност с всички онези социални слоеве, които имат нужда от защита и от перспектива, солидарност с бизнеса. Солидарността е най-важна сега. Очевидно е, че в тази тежка криза лъснаха пробойните в държавата. Обаче не е сега времето да говорим за това. Сега трябва да си извлечем поуки. Пандемията ни наложи да спрем забързания ход на времето, в което живеем, да се вгледаме в себе си и да направим всичко възможно никога повече да не ни се случи нещо подобно".

Според Калоян Паргов темата за икономиката на държавата е много важна в момента. "Така е, защото бедността идва тогава, когато икономиката не работи. Когато порядъкът бъде разрушен, настъпва хаос, коментира още той. - И от тази гледна точка това е най-важната задача, която стои пред всички политици и партии в България. За нейното разрешаване трябва да мислим сега. Очевидно, че с този Закон за извънредното положение едва ли ще бъдат въведени някакви адекватни икономически мерки. Всички знаем мнението на представителите на бизнеса, на синдикатите... Те очакват далеч по-адекватно поведение на държавата в тази ситуация. Все пак виждаме какво се случва в другите засегнати от COVID19 страни".

Лидерът на БСП - София коментира и предложението на социалистите в парламента за отсрочка за плащане на сметките за ток, вода и парно.

"Вирусът е най-опасен за хората на възраст над 60 години. Те не трябва да излизат от домовете си, но за много от тях няма кой да се погрижи, да им осигури най-необходимото за нормален живот, коментира Калоян Паргов. - Толкова ли е належащо към момента точно тези хора, които традиционно са най-изрядните платци на месечните сметки, да не пропуснат да се издължат и по време на извънредното положение?! А сигурни ли сме, че извънредното положение ще приключи на 13-ти април? По-вероятно е, според мен, да бъде удължен този срок. Немислимо е в момента възрастните хора да бъдат оставени без вода, ток и парно, ако не могат да си платят консумативите навреме този месец. Тук не става въпрос, че изобщо няма да си платят сметките. Говорим за удължаване на сроковете или отлагане на плащането. А какво да правят хората, които в момента са в неплатен отпуск?! Персоналът в ресторантьорския бизнес, работещите в туризма, в сферата на услугите, които са на улицата вече, как ще живеят? Сега трябва да мислим за решения на тези казуси, които са много сериозни".

Калоян Паргов благодари и на младите социалисти от София, които се включиха в сформираните доброволчески "Тимуровски команди" на БСП в столицата.

"Всички възприеха идеята като кауза и не се изплашиха, каза той. - Чакахме цяла седмица от Столична община да им осигурят нужните предпазни средства като очила, маски и дезинфектанти, но в събота ги получихме и започват работа. Социалният патронаж в София също вече действа, но има нужда от още доброволци. Няма как да смогнат на всички заявки с наличния състав. Освен това са нужни хора, които да обслужват гражданите под карантина. Това е доста опасно и не е за всеки".

Според Калоян Паргов Столична община трябва да подобри хигиената в града. "Въпросът не е просто да напръскат или да намокрят улиците, а да ги измият – дали със сапун като в Турция или с дезинфектанти във водата, но да има смисъл от тази работа, коментира той. - Променен е и графикът на градския транспорт, както и на метрото заради намалелия брой на гражданите, които ги използват. Ако се получи драстично увеличение на заразените с вируса в София, може и изцяло да бъде спрян градският транспорт. Дезинфекцията е задължителна, но личната отговорност в тази ситуация е изключително важна. Затова нека да се вслушваме в препоръките на медицинските специалисти и да си стоим вкъщи. И да се отнасяме със съответното уважение към лекарите. Те са новите герои на нашето време. И ние, политиците, както и всички граждани, трябва да спазваме техните съвети с мисъл за бъдещето на нас самите и на държавата ни".