Случаите на COVID-19 у нас вече са 190
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Март 2020 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Случаите на COVID-19 у нас вече са 190

/КРОСС/ Случаите на заразени с коронавирус у нас са 190. Повечето заразени са в София. В Плевен има 1 нов случай. Това съобщи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Лекарят от Велико Търново винаги е бил в болница. Той е от тази група млади хора, които са с тежка клинична картина, те са общо 8 човека. Той е с двустранна бронхепневмония. Приет е със симптоми за бронхепневмония. Изследван е и е пуснат за домашно лечение, след това отново е приет в болница", обясни още той."Не е казано, че трябва да се направи тест на всеки пристигнал от чужбина. Те са над 10 000, така че това е невъзможно. Ако има задух и проявява симптоми, трябва да се свърже с личен лекар и да бъде прегледан", каза още Мутафчийски.

"Състоянието на повечето от заболелите е подобряващо се. В "Пирогов" остава критично състоянието на двамата пациенти. Приетият вчера от друга болница е интубиран, а за другия критичен се правят опити да бъде екстубиран", каза шефът на ВМА.

Той обясни, че във всеки голям областен град има зали, които за часове могат да бъдат превърнати в полеви болници. Мутафчийски разясни, че имаме над 15 000 легла в резерв и ще бъдат направени учения в градовете.

"Заключението на Вирджиния показва, че България се справя добре. Те идентифизират 2 от 11 случая. Това означава, че те действат добре. Можем да прогнозираме, че епидемията ще премине бързо. Както виждате, ние взехме много адекватна мярка в Банско и тя е изключително ефективна", смята той.