Руската армия в Италия използва комплекса за аерозолна дезинфекция "Орлан"
Секция: Русия
23 Март 2020 13:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската армия в Италия използва комплекса за аерозолна дезинфекция "Орлан"

/КРОСС/ "Орлан" влиза на въоръжение в руската армия през 2015 г. и е по-нова версия на "санитарното оръдие ТМС-65У". Поради своята конструкция, средството може да се използва и в най-сложните условия. Ефективността му се доказва най-добре от факта, че е в състояние напълно да обеззарази 90 кв. м за минута. През 2016 г. "Орлан" участва в ликвидирането на епидемията от антракс, настъпила в Ямалския регион.

Тази система е предназначена за ефективна дезинфекция на различни видове превозни средства, сгради и други затворени обекти. Целият комплекс е разположен върху шасито на камиона КамАЗ-53501 и бе представен през 2015 година. Състои се от кран манипулатор и хидравличен кран, съобщава Marsonline.
Това позволява ефективна употреба дори в най-сложните условия. Капацитетът му за дезинфекция е около 90 кв. м за минута. Благодарение на размерите си, "Орлан" лесно се помества във военнотранспортния самолет Ил-76. Екипажът, който управлява цялата система, се състои от трима души.

Използването ѝ бе отбелязано в началото на август 2016 г. при потушаването на антракс в Ямалския регион.

Тази машина е "по-малкият брат" на специалния съветски комплекс за топлинна обработка и дезинфекция на оръжията и военната техника ТМС-65У.
ТМС-65У разполага с турбореактивен двигател ВК-1, който обикновено се ползва от изтребители МиГ-15 и МиГ-17, но също и бомбардировачи Ил-28. С тази система военните успяват да почистят превозни средства от химикали по много бърз и ефективен начин или да създадат мощни димни завеси, които да прикриват движението на войските по бойното поле.

Ефективността му е наистина впечатляваща. Един ТМС-65У може да обеззарази 5 кв. км за час.