Обявена е поръчка за опазване на дивите животни и птиците в Кресненското дефиле
Секция: Автомобили
24 Март 2020 07:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявена е поръчка за опазване на дивите животни и птиците в Кресненското дефиле

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструктура" стартира открита процедура за избор на строителен надзор при изработването на техническия проект и изпълнението на мерките за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, посочени в решението по ОВОС от 2017 г. Прогнозната стойност е 59 000 лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават оферти до 17:30 ч. на 21 май т. г.
В началото на март АПИ обяви тръжната процедура за изпълнител на мерките в близо 16-километров участък от път I-1 Крупник - Кресна между 380-ти и 396-ти километър - част от дясното платно на АМ „Струма", лот 3.2. Предвидено е изграждане и модифициране на оградни и дефрегментационнни съоръжения за защита на животните и птиците в района, модифициране на съществуващите водостоци, за да се осигури безпрепятствен достъп и преминаване на дребните животни. От двете страни на пътя ще се монтират мрежи с височина 1,20 м, които да не позволяват на животните да излизат на пътното платно, а на големите съоръжения ще се поставят мрежи за птици с височина 4 м. Мерките ще бъдат изпълнени без спиране на трафика и целта е опазване на биологичното разнообразие в района и повишаване на пътната безопасност. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 440 780 лв. без ДДС или 2 928 936 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 300 дни.
Участъкът от път Е 79 през Кресненското дефиле е една от най-критичните отсечки от републиканската пътна мрежа от гледна точка на пътната безопасност. Най-честите пътно-транспортни произшествия са от неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение и шофиране с несъобразената скорост. Недостатъчната видимост, малкият брой места, където е разрешено изпреварването и високата скорост на движение са едни от основните причини за пътни инциденти с насрещно движещо се МПС. Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" изготви и предложи на АПИ комплекс от мерки за подобряване на безопасността на движение в участъка. В тази връзка при изпълнението на обществената поръчка ще се направи и анализ на представените мерки с цел актуализация на участъците, където се въвежда забрана или се разрешава изпреварването. Ще се анализира и нуждата от изграждане на нови ограничителни системи, нови пътни знаци, както и система за видеонаблюдение, за информиране и пренасочване на трафика.
АПИ ще изпълни мерките, които са планирани в доклада за ОВОС при рехабилитацията на съществуващото трасе на път Е-79, по-рано от предвиденото още през тази година, а не при рехабилитацията на платното за Кулата, планирана да се направи след като е готово новото платно за София в участъка Крупник - Кресна от АМ „Струма".