Днес е Световният ден за борба с туберкулозата
Секция: Здраве
24 Март 2020 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е Световният ден за борба с туберкулозата

/КРОСС/ Днес е Световният ден за борба с туберкулозата. У нас през последното десетилетие се отчита трайна тенденция към намаляване на заболяемостта от туберкулоза.

Мотото на тазгодишния Световен ден за борба с туберкулозата е „Време е!" - за свят без туберкулоза! Време е за действие!" За миналата година в България са регистрирани 1 344 заболели. Запазва се тенденцията мъжете да боледуват по-често от жените. Най-засегнати са възрастовите групи от 35 до 44 години и над 65 години.

През миналата година е отчетено значително намаляване на случаите на туберкулоза при деца и младежи до 17-годишна възраст. Регистрирани са 67 случая.

Въпреки положителните тенденции в страната ни все още има области, в които заболяемостта от туберкулоза е над средната за страната. Сред тях са Кюстендил, Враца, Сливен, Ямбол, Габрово, Смолян и Перник. Важно е да знаем, че туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулоза са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите.