Близо 600 машини почистват пътищата в районите със снеговалеж
Секция: Автомобили
24 Март 2020 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 600 машини почистват пътищата в районите със снеговалеж

/КРОСС/ Близо 600 машини обработват пътните настилки, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите в районите с продължаващи повече от денонощие снеговалежи. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу обледяване, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания. Високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия. Поради силен снеговалеж и за снегопочистване временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала".
Заради обилен снеговалеж, навявания и за снегопочистване временно е спрян трафикът на тежкотоварните автомобили над 12 т по път I-2 Русе - Разград - Шумен в двете посоки, по път I-5 Русе - Бяла, както и път II-52 Пиргово - Мечка и по път III-501 Русе - Две могили - Бяла. Поради силен вятър, снегонавявания и намалена видимост е ограничено движението на всички МПС по третокласния път III-5402 Ценово - Обретеник в Русенска област. За снегопочистване е ограничено преминаването в двете посоки по второкласния път II-52 Свищов - Никопол в участъка Въбел - Лозица. Затворени са снегопочистване са и път II-11 Оряхово - Мизия и III-306 Оряхово - Селановци - Кнежа.
Шофьорите, на които днес им се налага да пътуват, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за снеговалеж. Прогнозата на метеоролозите е за виелици и снегонавявания по планинските проходи. В четири области - Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, е определен оранжев код за опасно време и за значителни валежи. В 15 области е обявен жълт код за потенциално опасно време - Видин, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, София-град и София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян, в които се очакват снеговалежи и увеличаване на снежната покривка.
Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при снеговалеж, затруднява работата на специализираните машини и възпрепятства пътуването на останалите шофьори.
Пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при снеговалеж. При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.