Депутати предлагат гражданство да се дава срещу 1 млн. лв. инвестиция
Секция: ПОЛИТИКА
24 Март 2020 11:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутати предлагат гражданство да се дава срещу 1 млн. лв. инвестиция

/КРОСС/ Българско гражданство да се получава срещу директни инвестиции в материални активи на стойност най-малко 1 млн. лв. и разкриване на минимум 20 нови работни места. Това предлагат депутати от ГЕРБ и ДПС, внесли промени в Закона за българското гражданство (ЗБГ).

Измененията предвиждат още на първоначален етап отпадане на възможностите за придобиване на българско гражданство на основание вложение в държавни ценни книжа или по договор за доверително управление с лицензирана кредитна институция, както и във връзка с други практически неизползваеми опции.

Предвижда се и опцията за натурализация чрез увеличаване на инвестицията до 2 млн. лв. за посочените в законопроекта различни видове инвестиции. "С предложената промяна се цели от една страна елиминиране на възможностите за злоупотреби или заобикаляне на закона за целите на придобиване на българско гражданство", мотивират предложението си вносителите.

Според тях измененията насърчават вложенията в дългосрочни преки инвестиции и работни места, както и допълнително се насърчават и стимулират инвестициите в дълготрайни активи и работни места по различни проекти.

Промените предвиждат и създаването на нова опция за придобиване на статут на постоянно пребиваващ в страната - за извършване на инвестиции във връзка с приоритетни проекти в процес на реализиране. Според депутатите тези предложения са "от пряко значение за създаването на успешна среда за привличане, развитие и реализиране на приоритетни за местната икономика проекти, при които минималните инвестиции са между 15 и 100 милиона лева, броят на новите работни места между 15 и 150".

Законопроектът създава и ново задължение - в двугодишен период от натурализацията си лицата да декларират всяка промяна или липса на такава в обстоятелства по инвестициите. Във всички случаи ще се изисква и представяне на съответни доказателства, пише още в предложенията. Неизпълнението на задължението за деклариране на промяна ще е основание за отмяна на натурализацията. "С посочената промяна се изисква активно поведение от страна на инвеститорите във връзка с изпълнение на задълженията им за поддържане на техните вложения", твърдят депутатите. Според тях по този начин ще се преодолеят пропуските в сега действащото законодателство.

Промените обаче усложняват доказването на български произход. "В производството по придобиване на българско гражданство по натурализация с молбата за придобиване на българско гражданство се представят и официални документи, които установяват наличието на поне един възходящ българин на лицето, имената на възходящия българин и родствената му връзка с лицето", гласи един предложените текстове. Ако обаче желаещият за гражданство не притежава подобни документи, българските му корени ще се установяват от Консултативен съвет при Държавната агенция за българите в чужбина.

Всъщност законодателните промени идват след голям скандал с търговия с български документи за самоличност, а прокуратурата влезе и обискира ресорната Агенция за българите в чужбина, като шефът й показно бе арестуван и после излезе от ареста срещу 100 000 лв. гаранция, платена от приятели. Разследването по случая все още не е приключило.

ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯТ ПРОЕКТ

Миналата година правителството също одобри проект за промени в Закона за българското гражданство, които бяха изработени от работна комисия между правосъдното министерство и представители на вицепрезидента. Текстовете предвиждат отпадане на възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи срещу краткотрайни инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия. Тук размерът на инвестицията трябва да е поне 2 млн. лв.

Практиката от последните години показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в купуване на държавни ценни книжа. Но към момента на подаване на молбата често се оказва, че инвестицията не е налична, защото ценните книжа са продадени. Затова и кандидатите с приключила процедура ще трябва да вдигнат инвестицията си до 2 млн. лв.