Президентите на България и Португалия: В условията на криза солидарността в ЕС да не остава само на думи
Секция: ПОЛИТИКА
24 Март 2020 13:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентите на България и Португалия: В условията на криза солидарността в ЕС да не остава само на думи

/КРОСС/ В условията на криза европейската солидарност не трябва да остава само на думи. Бързото преодоляване на ситуацията, причинена от коронавируса в Европа, изисква общи усилия от страна на европейските институции и на държавите членки. Това беше позицията, около която се обединиха президентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза, които проведоха телефонен разговор.

Двамата държавни глави се обявиха социалното и икономическо възстановяване на Европа след коронавируса да бъде сред темите на видеоконферентна връзка на държавните глави от групата „Арайолуш", която обединява президентите на 14 държави членки от ЕС - България, Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, Хърватия и Гърция.

Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза бяха единодушни, че освен подкрепа за здравните мерки, предприети за ограничаване на разпространението на коронавируса, са необходими и своевременни действия на Европейския съюз за бързото социално и икономическо възстановяване на европейските държави. Недопустимо е в резултат на тази криза да се допуска маргинализирането на големи социални групи или да се задълбочава социалното и икономическо разделение в ЕС, посочиха още Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза.

По време на разговора беше постигнато взаимно съгласие за отлагане на предстоящата визита на президента Марсело Ребело де Соуза в България през месец април, поради ситуацията, създадена от коронавируса в Европа. Очаква се посещението на португалския президент у нас да се състои през есента на 2020 г.