ДАЕУ с разяснения за облачния и мобилен квалифициран електронен подпис (КЕП) при заявяване на е-услуги
Секция: Технологии
24 Март 2020 13:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАЕУ с разяснения за облачния и мобилен квалифициран електронен подпис (КЕП) при заявяване на е-услуги

/КРОСС/ С предоставената възможност гражданите да заявяват електронни административни услуги чрез Единния портал, администриран от Държавна агенция „Електронно управление“ – www.egov.bg, като използват облачен или мобилен квалифициран електронен подпис и подписват заявленията си безплатно в рамките на един месец, от агенцията обръщат внимание на следното:
По отношение на облачен КЕП, издаван от „Борика” АД:
За целта е необходимо да посетите офисите на дружеството. Ако вече притежавате КЕП, издаден от „Борика” АД, то можете да заявите онлайн издаване на облачен КЕП. Повече информация можете да намерите на https://store.borica.bg/bg/b-trust/certificates/cloud, както и на телефон 0700 199 10 или *9910 (за мобилни оператори). 
За мобилен КЕП, издаван от „Евротръст технолъджис" АД:
Заявяването се осъществява онлайн. Необходимо е да се свали мобилното приложение на компанията и да се премине през процес на видео идентификация. За повече информация: https://www.youtube.com/watch?v=pu6VsrOjkQY или на телефон +359 2 448 58 58.
Чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги - www.egov.bg, се предоставя възможност за:
заявяване на административна услуга;
 получаване на информация за видовете електронни услуги, активни към настоящия момент в Портала и за процедурата, през която преминава процесът по заявяване;
достъп до образците на необходимите документи;
връчване на заявлението за услугата чрез Системата за сигурно електронно връчване, поддържана от ДАЕУ - edelivery.egov.bg;
заплащане по електронен път на дължимите такси за административната услуга чрез „Средата за електронни плащания“- pay.egov.bg.
Активните към момента електронни административни услуги, които могат да се заявят чрез Единнния портал, можете да намерите на http://unifiedmodel.egov.bg/wps/portal/unified-model/for-citizens-and-businesses/active-e-admin-services/active-e-admin-services.