Коронавирусът доведе до рекорден срив в продажбите на смартфони
Секция: Технологии
24 Март 2020 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коронавирусът доведе до рекорден срив в продажбите на смартфони

/КРОСС/ Световните продажби на смартфони през февруари са се понижили с 38% в сравнение със същия месец на 2019 г., или от 99.2 млн. устройства на 61.8 млн., сочат данните на компанията Strategy Analytics. Това е най-големият спад някога в историята на смартфон пазара.

Данните показват как коронавирусът Covid-19, който доведе до сътресения във всекидневния живот и доставките на електроника в Китай, засяга глобалния технологичен пазар. В Китай доставките към местни дистрибутори са се сринали, а освен това спад има в Азия като цяло заради спирането на работа и поставянето на хората под карантина по домовете им.

„Започнахме да следим пазара с телефони през 2003 г. Това е най-големият спад някога", потвърдила е в имейл до CNBC Линда Суй, анализатор от Strategy Analytics.

Тя също така прогнозира, че на пазара със смартфони предстоят още проблеми, тъй като други региони по света затвориха границите си за пътувания и ограничиха вноса с цел забавяне разпространението на глобалната зараза.

Освен търсенето, Covid-19 е засегнал тежко и предлагането. Заводите в Азия през последните седмици не са могли да произвеждат смартфони нормално заради разпоредените от правителствата затваряния и проблемите в осигуряването на ключови компоненти за веригата на доставки.