Как ви засяга законът за извънредното положение
Секция: Анализи
24 Март 2020 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как ви засяга законът за извънредното положение

/КРОСС/ След вето и отпадане на спорни текстове за фиксирани цени и наказателно преследване за невярна информация във вторник (24 март) бе обнародван Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, което бе обявено заради разпространението на коронавируса у нас. В различна степен той засяга всички българи. На първо място трябва да е ясно, че извънредното положение няма краен срок.  То ще продължи дотогава, докогато правителството реши и парламента гласува.

Най-важното, което засяга всички, са мерките и ограниченията в работата на различни обекти и придвижването, които здравният министър може да разпорежда, т.е. да променя и допълва със своя заповед  За тяхното неизпълнение, както и за неизпълнението на заповеди на директори на регионална здравна инспекция се предвижда 5000 лв. глоба за физически лица, както и 15 хил. лв. имуществена санкция за еднолични търговци и юридически лица.

Санкциите за неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, които и сега фигурират в Наказателния кодекс, се увеличават на лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 хил. лв., а при значителни последици - до пет години затвор и санкции от 10 хил. до 50 хил. лв.

Сериозни са наказанията и за нарушаващите карантината (правното понятие в закона е "задължителна изолация"), те ще бъдат следени и чрез достъп до мобилните им телефони.

Важни промени има за бизнеса като срокове и опити за облекчения в срокове, сериозно засегнати са хората, които работят на първа линия - лекари, полицаи, а според закона и военнослужещите, които ще работят извънредно.

За бизнеса

Със закона се дава възможност на работодателите да организират дистанционна работа, както и да пускат служителите в платен годишен отпуск, но не са предвидени конкретни мерки за подпомагане на бизнеса, в т.ч. и данъчна ваканция.

По критерии, определени от правителството, някои бизнеси, които са спрели работа в извънредното положение, ще могат да получат от Националния осигурителен институт най-много за три месеца 60 на сто от възнагражденията на служителите, за да могат да ги задържат. В понеделник се разбра, че Министерският съвет предвижда тази възможност да важи само за преустановили работа въз основа на държавен орган, и то при редица условия. В останалите случаи - независимо дали предприятието е затворено от работодателя или от държавата, заплатите на служителите се дължат от работодателя.

Единственото облекчение е, че се удължават сроковете за подаване на декларации за юридически лица по Закона на корпоративното подоходно облагане. С два месеца - до 30 юни, се удължава срокът, в който едноличните търговци подават декларациите за приходите през 2019 г. Дотогава се декларират и доходите на физическите лица от таксиметрови превози, за получени заеми, за доходи, за които се дължи патентен данък и др.

Ако вече е подадена данъчна декларация за приходите за 2019 г., авансовите вноски на данъка върху печалбата се формират въз основа на тази информация. Дава се възможност и за подаване на коригираща декларация. Това важи и за подадените до 15 април декларации. Ако не е подадена такава декларация обаче, авансовите вноски се декларират с образеца на годишната данъчна декларация до 15 април 2020 г., като се попълва само тази част от нея.

Годишните финансови отчети, консолидираните отчети и годишните доклади се подават до 30 септември вместо до 30 юни.

Законът обаче спира прилагането на клаузите за забава на плащанията по договорите между частноправните субекти, което всъщност създава възможност за спиране на всички плащания по стоки и услуги и създава големи рискове за увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, още повече при несигурността колко ще продължи извънредното положение.

Срокът за подаване на данъчните декларации на физическите лица се удължава до 30 юни, но има някои изключения. Отстъпката за данък за авторски и сродни права ще се ползва до 31 май.

На работа

При извънредно положение работодателите имат право да пускат служителите в платен отпуск, който може да бъде половината от годишния, т.е. обикновено 10 дни. Освен това могат да организират работа от разстояние и да налагат надомна работа без съгласието на заетите, както и да намалят работното време.

Работодателите обаче нямат право да откажат платен или неплатен годишен отпуск на майки, самотни бащи или осиновители на деца на възраст до 12 години, бременни жени или такива в напреднал етап на лечение инвитро, както и работници с намалена трудоспособност и сериозни заболявания.

В изолация

Законът предвижда санкция от 5 хил. лв. при отказ за поставяне под изолация на лица с положителни проби за коронавирус, за контактни на тях лица, както и на лица, пристигащи от други държави. При отказ от тестване за заразата санкциите са от 50 до 500 лв.

За спазване на изолацията следят органите на Министерството на вътрешните работи, като при нарушения и отказ те могат да искат и ще получат от мобилните оператори данни за местонахождението на такива лица. В други ситуации това става със съдебно разрешение. От МВР още не са обявили какъв ще е редът, по който ще става установяването на нарушението и искането на достъп. При гласуването на закона от мобилните оператори отказаха коментар за процедурата, докато не бъде приет окончателно.

На първа линия

Законът дава полицейски функции на военнослужещите за времето на извънредното положение, за да могат те да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения. Сред тях са проверка за установяване самоличност на лице, ограничаване на придвижването, спиране на лица, за които има данни за нарушаване на ограниченията, докато дойдат служители на МВР, както и прилагане на сила при абсолютна необходимост.

Лечебните заведения трябва да извършат проверка на обектите, предназначени за снабдяване с електрическа енергия, за да се предотврати нежелано прекъсване на тока. Проверката се прави и от държавните институции и телекомуникационните оператори. В закона е предвидена възможност здравни инспектори да бъдат командировани за проверки на територията на цялата страна.

Законът не разписва конкретно как работят лекарите при извънредно положение, като в него не е предвидено и обещаното увеличение с 1000 лв. на месец на заплатите на медицинските работници на първа линия. Очаква се това да се регламентира от правителството и здравното министерство.

Други срокове и важни промени

До отмяната на извънредното положение не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения. Не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава (рисков текст, който вероятно ще бъде променен), както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Спират да текат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на сроковете по наказателни производства.

Удължава се до 30 юни срокът, в който ще се ползва 5% отстъпка за платените изцяло данъци върху недвижимите имоти и за превозните средства.

Срокът на изтичащите лични карти се удължава до края на октомври. До края на годината се удължават и протоколите за лекарства на хронично болните. Аптеките може да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти. Със заповед на здравния министър ще може да се забранява износ на лекарствени продукти.

След отмяна на извънредното положение хората с намалена трудоспособност ще имат два месеца, за да подадат документи към съответните комисии.

По искане на изпълнител на обществена поръчка може да бъде предоговорен срокът за изпълнение, но не повече от срока на действие на извънредното положение. Няма да се обявяват процедури за купуване на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и лични предпазни средства, необходими за обезпечаване на противоепидемичните мерки, както и за медицинска и лабораторна апаратура.

На министъра на образованието се дава правомощие да изменя със заповед срокове по училищния закон, тъй като в момента училищата са затворени и са в режим на онлайн обучение. Без допълнително споразумение учителите трябва да осъществяват дистанционното обучение със своя техника, като получават възнаграждение спрямо техния трудов договор.

По време на извънредното положение директорът на Агенция "Митници" може със заповед да предоставя безвъзмездно задържан, иззет, отнет или изоставен етилов алкохол за дезинфекция на лечебни заведения, Българския червен кръст, детски градини, училища, социални заведения, държавни и общински учреждения.

източник Дневник