Митрополит Гавриил: Да отменяме служби ще бъде по-страшен вирус за хората
Секция: Православие
24 Март 2020 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрополит Гавриил: Да отменяме служби ще бъде по-страшен вирус за хората

/КРОСС/ "По време на епидемията в храма идват само хората, които не могат да живеят без църквата. Те не биха искали никой да им се пречи в църковния живот и в светите тайнства". Това каза пред БНР ловчанският митрополит Гавриил. Той посочи, че в храмовете се извършва дезинфекция на иконите, и на подовете, проветрява се пространството.
"Да отменяме служби ще бъде по-страшен вирус за хората, които живеят с църквата, отколкото е коронавирусът", каза митрополитът и отново заяви, че няма удостоверени в историята случаи на пренасяне на зараза чрез църковна утвар.
По думите на митрополит Гавриил свещениците не задължават никого да ходи на църковните служби и да приема причастие, което е едно от светите тайнства.
"Православната църква е на 2000 години и колко случаи на епидемии е преживяла. С литии и молебен те са били прекратявани. Това е доказано. Ние не можем да се откажем от това, което Господ ни дава като средство за изцеление и за помощ", каза още ловчанският митрополит.
Митрополит Гавриил изтъкна благотворното влияние на камбанния звън и съобщи, че от деня на Благовещение, 25-и март, в ловчанската епархия се въвежда ежедневно тържествено биене на камбаните на храмовете в 12:00 часа, което ще продължава по 2 минути.
Не е насрочена среща на Светия Синод с Националния оперативен щаб, посочи ловчанският митрополит. Той категорично заяви, че не е съгласен да се затварят църквите, но изрази увереност, че ще се постараят във всички храмове да бъде въведен ред, според изискванията на оперативния щаб.