Пробив при създаването на ваксина срещу коронавируса
Секция: Здраве
24 Март 2020 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пробив при създаването на ваксина срещу коронавируса

/КРОСС/ Лаборатория във Виена съобщи, че е на път да създаде ваксина срещу новия вид коронавирус, съобщи сайтът „ое244". Ваксината ще бъде създадена с помощта на антитела от кръвната плазма на излекувани пациенти.

С помощта на фармацевтичната компания „Takeda" във Виена трябва да се разработи бързо действащо средство срещу коронавируса. Ваксината ще бъде разработена на основата на антитела в кръвната плазма на излекувани пациенти. Съобщава се, че благодарение на донор на плазма разработването на плазмена терапия срещу COVID-19 вече може да започне.
Как ще бъде създадена ваксината срещу коронавирус?

В миналото този принцип беше наречен „пасивна ваксина". Всъщност методът е много стар. Човек преживява заразни болести, благодарение основно на това, че след заразяване, организмът му създава имунна защита.

След около седмица започва производството на специфичен имуноглобин G-антитела. Тези антитела, които се намират в кръвната плазма, се справят успешно с инфекцията. Те предпазват повече или по-малко от бъдещи инфекции.

Първата серумна терапия е развита от германския учен Емил фон Беринг.

От „Такеда" се обръщат с молба към хората, които са се възстановили напълно след заразяване с коронавирус, да дарят кръв.

Антителата от плазмата ще бъдат концертрирани посредством „фракциониране" и ще бъдат консервирани, така че в крайна сметка пациентите да получат антителата в концентрирана форма, обяснява Томас Крейл -вирусолог и ръководител на „Global Pathogen Safety" във фармацевтичната компания.