Европейската космическа агенция прекратява обслужването на няколко свои научни мисии
Секция: Наука
25 Март 2020 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейската космическа агенция прекратява обслужването на няколко свои научни мисии

/КРОСС/ Европейската космическа агенция /ЕКА/ прекратява обслужването на станцията TGO в орбита около Марс и на няколко други нейни мисии заради коронавируса, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

Мярката се е наложило заради съкращаването на броя на операторите в Центъра за управление на операциите в германския град Дармщат, след като един от сътрудниците е дал положителен тест за заболяването COVID-19

Сред преустановените програми фигурира пуснатият през 2016 година орбитален модул ТGO /Trace Gas Orbiter/ от мисията "ЕкзоМарс".

Новите корекции налагат временното преустановяване на четири научни мисии в Слънчевата система. Сред тях фигурира и "Клъстер" при който 4 спътника събират данни за изменения в магнитосферата на Марс.

На Червената планета са замразени спомената програма TGO и тази на автоматичната орбитална станция "Марс експрес". Преустановени са операциите и на изстреляната през февруари сонда "Солар орбитър", наблюдаваща слънчевата активност. Апаратите са със стабилни орбити и изключването на научната апаратура и преминаването им в безопасен режим няма да се отрази на изпълнението на задачите им, уверяват от ЕКА. В Центъра за управление на полетите в Дармщат се проследяват общо 21 космически апарата, припомня агенцията.