Нова измама в интернет: Анонимни търговци продават тестове за COVID-19
Секция: Технологии
25 Март 2020 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова измама в интернет: Анонимни търговци продават тестове за COVID-19

/КРОСС/ Появи се нова измама в интернет, свързана с COVID-19. Анонимни търговци вече предлагат в социалните мрежи тестове за коронавирус с неясен произход и съмнително действие. За това сигнализират зрители на NOVA.

Евгени Терзиев попада на обява във Facebook. Според офертата сами в домашни условия можем да проверим дали сме заразени с COVID-19.

Професионален домашен бърз тест за коронавирус. Ако искате да знаете дали сте болен - не закъснявайте. Поръчайте го веднага - за 29.88 лв". Препрати ме към една Facebook страница, която имаше двайсетина лайка и нямаше посочен някакъв уеб сайт, не беше свързана с някаква организация, обясни потребителят Евгени Терзиев.

Евгени влиза в контакт с търговеца през страницата, откъдето се извършват продажбите. Те казаха, че е кръвен тест, с който можем да се изследваме от вкъщи. Казват, че са немска фирма, но аз не вярвам, че това е вярно - просто искат хората по някакъв начин да им повярват, допълва Терзиев.

Още тогава Евгени се усъмнява в истинността на тестовете. Още повече, че се води кръвен, а е предназначен за прилагане при домашни условия. Най-малкото следя много изкъсо това, което ген. Мутафчийски говори и знам, че няма такива тестове, които могат да се направят вкъщи - всички се правят в регистрирани лечебни заведения и лаборатории. Не можеш да си поръчаш тест от интернет, с който да се тестваш за коронавирус. Това ми беше ясно, посочи Евгени.

Потвърждават го и магистър-фармацевти. Засега при познатите по цял свят тестове, кръв се взема само в болници, както и гърлен секрет. А изследването се прави в специализирани лаборатории. В домашни условия това е невъзможно - категорични са експертите. След като Евгени иска повече информация за фирмата и самите тестове, е блокиран. Негови приятели обаче продължават да пишат до търговеца, за да получат повече информация за начините на доставка.

Помолих приятели да пишат - как работи процедурата. Те казаха, че е кръвен тест и след това са питали - как могат да го поръчат - доставят ли ги или можем да ги вземем от някъде. Оттам казват, че трябва да се даде телефон и адрес. Работят само с наложен платеж, за да може да се избегне проследяването на самоличността, каза още Евгени.

Според експерти по киберсигурност става дума за класическа измама в интернет. Аз самият при опит да комуникирам с тях, използвах профил под прикритие, за да им пиша. Много възможно е хората, които седят отсреща, никога да не разберем точно кои са. Въобще няма никаква информация за търговеца, имаме буквално в рамките на два дни 1-2 харесания на отделни снимки, посочи експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Фармацевтите съветват дори да пазаруваме през интернет - да търсим ясна информация за търговеца и пълно описание за употребата на продукта и възможните странични ефекти