Защо COVID-19 порази най-силно Италия?
Секция: Интервюта
25 Март 2020 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо COVID-19 порази най-силно Италия?

/КРОСС/ Во. Открийте това градче на картата на Италия. Почти незабележима точка е. Намира се в северната част на страната. Недалеч от Венеция. Миниатюрно селище с около 3 000 жители. Именно Во вкара Италия в зловещата статистика на COVID-19 с първия смъртен случай в държавата. 78-годишен строител не успя да победи вируса. Един месец по-късно Во се оказва „най-здравото място“ на Апенините.

МАСОВИ ТЕСТОВЕ

Със смъртта на възрастния мъж северното италианско градче потъва в скръб и страх. Управляващите в Рим са в емоционален шок.

За медиците и учените започва трескава надпревара с вируса. Градът е поставен под карантина и всички жители са тествани за COVID-19, дори и хората, които не са имали симптоми. 89 съграждани на починалия пациент дават положителни резултати.

Следва пълна "самоизолация" на населението. След 9 дни тестовете са повторени. Със зараза са само 6 души. 14 дни след смъртта на възрастния мъж във Во вече няма нито един болен от COVID-19.

ВЪПРОС НА КЪСМЕТ

Съдбата определено се оказва благосклонна към северното италианско градче. Учените са категорични, че подобна схема на масово тестване не може да бъде приложена в големи градове. В Италия се тестват само пациенти със симптоми.

И докато вирусът все по-жестоко се настанява в страната, а статистиката отчита все по-ужасяващи рекорди, медици, учени, политици и обикновени хора не спират да задават въпроса: Защо Италия?

Теориите са много – от конспиративни до научно обосновани. И независимо, че виртуалното и реалното пространство вече са препълнени с обяснения, категоричен отговор няма.

ВЪЗРАСТНА НАЦИЯ

Факт е, че Италия е с най-застаряващото население на Европа. Средната възраст на починалите пациенти е 78,5 години. Почти 99% от смъртните случаи са със съпътстващи или предишни заболявания.

Япония, обаче, развенчава това твърдение. Средната възраст на населението в Страната на изгряващото слънце е по-висока от тази на Апенините, а смъртните случаи от COVID -19 в азиатската страна са 36 при 1046 заболели.

РУХВАНЕ НА СИСТЕМАТА

Здравната система на Италия показва, че не може да смогне на темповете на COVID-19. Дали заради подценена заплаха или заради липса на подготовка за подобна епидемия - факт е, че болниците отдавна се препълниха.

В ужасяващата надпревара с вируса, COVID -19 изправи лекарите пред тежки решения - да избират между живота и смъртта, да преценяват на кого да помогнат – на болния или на по-малко болния, на слабия или на по-издръжливия. Житейски урок, който времето едва ли ще изтрие от съзнанието на медицинските служители в Италия.

БОГАТСТВО В СМОГ

COVID-19 удари Севера на Италия. Индустриализираният, богатият район на Апенините. Световна дестинация за големия бизнес.

Допреди месец всеки ден там пристигаха и излитаха самолети до и от всички краища на света. Производството на Севера беше гордостта на Италия. Човешката дейност остави огромен отпечатък в района.

В тази част на страната нивата на замърсяване на въздуха са най-високи. Според учени от Университета в Болоня има подчертано силна връзка между праховите частици в атмосферата и разпространението на COVID-19.

Подобно предупреждение отправиха и китайски медици и експерти по околна среда. Такава връзка е открита при смъртните случаи по време на епидемията от SARS през 2003 г. Според изследването на университета в Болоня в дните с най-голямо замърсяване е имало и по-голям брой смъртни случаи от COVID-19.

COVID-19 vs DOLCE VITA

COVID-19 вече показа, че е против прегръдките, целувките, срещите, общуването – всичко, което кара хората да се чувстват хора. Опитва се да унищожи житейската философия „за сладостта на живота“, която италианците изповядват от векове.

С огромна болка, но с несломен дух, те посрещат всяка горчивина, която кривата на епидемията им предлага през последните седмици. Следят пиковете, спадовете, всички криволици на коронаривуса и не спират да вярват, че утрешния ден ще бъде по-добър от днешния.