Медицинска сестра от Неврохирургията на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е с COVID-19
Секция: Здраве
25 Март 2020 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Медицинска сестра от Неврохирургията на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е с COVID-19

/КРОСС/ 59-годишна медицинска сестра от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Георги" е едната от двамата потвърдени тази сутрин пациенти с коронавирус в Пловдив.

Това съобщи директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. Жената е превързочна сестра в клиниката и в това си качество е била в контакт с почти всички пациенти, лекари и медицински персонал в клиниката. "Медицинската сестра е с придружаващо системно заболяване. Почувствала се е зле в неделя вечер и сама е останал вкъщи. Тя е на домашно лечение в леко към средно тежко състояние. Чувства се добре, но с температура и леки грипоподобни симптоми. Наблюдава се сама. Нямам данни, че заразата е тръгнала от лекар, който е бил в Италия", поясни д-р Манчева.

В момента в клиниката е екип от отдел "Противоепидемичен контрол" на РЗИ, който извършва обследване на контактните. Разпоредено е тя да бъде затворена, с предписание за основно почистване и дезинфекция. Връчват се предписания за карантина на медицинския персонал, който работи там, както и на 20 пациенти, които са на лечение в клиниката.

Предстои да се установи какво е състоянието на всички лекари и пациенти - кои са позитивни и кои са отрицателни за коронавирус. Тогава ще се прецени как да се процедира с всеки отделен случай.

Другият потвърден пациент е 35-годишен мъж, настанен в Инфекциозна болница. "Той е проявил достатъчно съвест и се е изолирал още при първите симптоми. След като е получил задух е приет в Инфекциозна клиника, като вече е потвърдено заболяването. В момента е в средно тежко заболяване и се лекува с хлорокин", обясни шефката на РЗИ.

Добре са останалите пациенти с потвърден COVID-19. Това са шефът на Спешното отделение в УМБАЛ "Пълмед", както и контактните му лица - две медицински сестри и съпругата му. Те са под карантина в домовете си.
.
На този етап няма проби, които да се очакват от Пловдив и региона, с изключение на пробите на едномесечното бебе в Инфекциозна клиника и майка му.

Що се отнася до болната с коронавирус в Карловската болница, уточнени са контактните лица в самолета, с който се е върнала от Англия и които са били на седалките пред и зад нея.

Идентифицирани са седем души, открити са техните джипита и е проведен разговор с тях. Засега тези хора нямат оплаквания. Става дума за хора от Стара Загора и Бургас. Освен личните лекари, са уведомени и регионалните здравни инспекции в двата града.