22 нови случая на коронавирус, вече са общо 242
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Март 2020 17:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
22 нови случая на коронавирус, вече са общо 242

/КРОСС/ Нови 22 потвърдени случаи на коронавирус днес. Така заразените стават общо 242. 16 от новите случаи са в София. На картата се поява и още една област с коронавирус - това е Сливен, където има един заразен. Пловдив - двама, един в Плевен и двама в Благоевград.

Двамата пациенти в "Пирогов" са в стабилизирано, но тежко състояние. У нас вече има четирима излекувани от коронавирус, петият е дал съмнителна проба. Никой от новорегистрираните случаи няма общо с другите, които са известни до този момент. Сред заразените случаи в София има служители на Пета градска болница. Към момента заразените с коронавирус, които са настанени в болница, са 40.

От утре ще бъде пуснат екип, който да наблюдава хората под домашна карантина и да взима контролни изследвания. А тъй като двуседмичната карантина изтича за много хора, от Щаба са предложили на здравния министър удължаване на болничните. Ген. Мутафчийски: И за тези, които са заразени с коронавирус, но с домашно лечение може да се издава болничен до 28 дни, защото те сега могат до 14 дни да изддават.

Ако прогнозите от математическия модел се сбъднат това ще означава, че предприетите мерки дават резултат. Най-показателен пример ще е Банско със сериозни мерки и ограничаване на контактите. Ген. Мутафчийски: Белгия и България обявиха първите си случаи по едно и също време. Червената линия е Белгия. Белгия знаете, че много лежерно гледаше на нещата, обяви мерки едва миналата седмица. България знаете къде ги обяви, ето каква е разликата.

Началникът на Щаба заяви, че щом премиерът Бойко Борисов може да спазва наложените мерки, значи е възможно за всеки.

Ген. Мутафчийски: И аз го потвърждавам, че го спазва, фанатично го спазва, даже стои на малък радиатор се топли, защото сме спрели климатичната инсталация в МС и това е по препоръка на немския институт Робърт Кох.

Колкото до бързите тестове - от щаба няма да си променят мнението за масовия скрининг, докато няма истински бърз тест за изследване на заразата. Надеждите са че това ще стане между 4 и 6 седмици.

Проф. Ангел Кунчев: Изследвани 4 доказано болни положителни с две положителни проби, бърз тест в частната лаборатория никакви антитела при двама от тях след една седмица. На това ли да вярвам?

Ген. Мутафчийски: Сега е ценна всяка стотинка, оставете парите, то няма медицински смисъл, никакъв смисъл на този етап на развитие на епидемията.

От Щаба и в момента насърчават, който може да ползва бързите тестове, да ги ползва. Смисъл от тях обаче ще има на края на епидемията, заключи генерал Мутафчийски.