Традиционни ястия, които да опитате в Италия
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Март 2020 17:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Традиционни ястия, които да опитате в Италия

/КРОСС/  Италианската кухня е известна със своите ястия в целия свят и днес е една от най-разпространените в света. Рим от много години насам е една от основните гастрономически столици на света. Основата на италианската кухня е съставена от ястия от различни провинции на страната - Неапол, Болоня, Венеция. В готвенето най-често се използват зеленчуци, продукти от тесто, сирене.

Дори и да не можете да посетите Италия, има начин как да се докоснете до тяхната невероятна кухня. Бързо и лесно, от комфорта на дома си с поръчка на италианска храна. А ето, кои са ястията, които са задължителни в нашия списък.

1. Артишок
Артишокът (carciofi) е антипасти, което в Италия означава „студени закуски". Този раздел от менюто в италианските ресторанти има специално място. Артишокът е любимо ястие на италианците от векове. Факт е, че това „зеленчуково цвете" дава плодове в Италия в продължение на осем месеца в годината.

Това прочуто „предястие" се сервира тук под различни форми - варено, печено на скара, пържено.

2. Прошуто с моцарела
Местната шунка с прошуто е традиционно италианско ястие. Сервира се както артишока като закуска, обикновено с моцарела. Понякога към този тандем се добавя и рукола.

3. Капрезе
Капрезе е традиционна италианска салата от пресни домати, моцарела и босилек, подправена със сол (понякога пипер) и зехтин. Съставките символизират цветовете на италианския флаг: червено, бяло и зелено. В Италия по правило салатата служи като антипасти (предястия), за разлика от повечето други салати, които се сервират като отделни ястия.

4. Тортелини
Тортелини (tortellini) - италиански кнедли, които са с малко по-малки размери от руските. Това ястие се приготвя с различни пълнежи - месо, зеленчуци, сирене, морски дарове. Обикновено тортелините се сервират в сос или в бульон. Заслужава да се отбележи, че размерът на чиниите тук е просто огромен и това се отнася не само за тортелините. След като поръчате едно ястие, можете спокойно да го разделите за двама, а понякога дори на трима души.

5. Минестрон
Минестроне (minestrone) - известната италианска супа, която се приготвя от няколко зеленчука. Съставът варира в зависимост от сезона.
Характерна особеност за тази супа е нейната плътност. Често зеленчуците се смилат в блендер, за да се постигне желаната консистенция. Може да се каже, че прилича повече на каша, отколкото на супа. Често минестронът се приготвя с добавяне на боб.

6. Ньоки
Националното италианско ястие ядки (gnocchi), като аналог - кнедли. В Италия основните продукти при приготвянето на ньоки са картофи, царевична каша, рикота. Италианските кнедли най-често се приготвят по два начина - варят се или се пекат. Първият е по-често срещан.
Обикновено ястията се сервират с различни сосове или с добавка на зеленчуци, сирене или морски дарове.

7. Лазаня
Лазаня (lasagna) е традиционно италианско ястие, което представлява слой тесто с пълнеж. Лазанята в Италия се приготвя в два вида - вегетариански и месни. Най-разпространеният е лазаня болонезе. В допълнение към пълнежа и тестото, към ястието се добавя сметанов сос Bechamel.

8. Пица
Може би най-известното италианско ястие, обичано от целия свят. Смята се, че пицата в Италия е изобретена преди няколко века. А сегашният си външен вид това национално ястие придобива през 1800г.

Днес има много разновидности на пица. Но истинската традиционна пица е разбира се Маргарита. Съставът и е прост: тесто, домати, моцарела, доматено пюре, босилек. Тези съставки придават на пицата червено-бяло-зелен цвят, символизиращ знамето на Италия.
Оригиналната пица в Италия се приготвя изключително в пещи на дърва.

9. Паста
Пастата е може би второто най-известно ястие след пицата. Италианците просто обичат това ястие и знаят как да го приготвят. Тук има много видове паста - със зеленчуци, месо, морски дарове.

В Италия се използват няколко вида паста, основните от които са феттучини (fettuccine), дълги ленти с широчина около 1-2 см, (lasagnette), тънки ленти, капелини (capellini), дълги тънки тестени изделия и (farfalle).

10. Тирамису
Италианското тирамису е най-доброто, което може да опитате в живота си. Днес този известен десерт е популярен в цял свят. Но никоя държава в света не се е научила как да готви както в Италия. Тук той се сервира изключително в стъклени форми, за разлика от други страни, където можете да видите тирамису под формата на торта.