Каролев пътувал в самолета от Лондон с двама под карантина за коронавирус
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Март 2020 20:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каролев пътувал в самолета от Лондон с двама под карантина за коронавирус

/КРОСС/ Владимир Каролев, който вчера наруши карантината, и пътува от София до Разлог и Банско, е пристигнал от Лондон на 11 март. В самолета от Лондон, в който е пътувал икономистът, е имало двама пътници, поставени под карантина заради коронавирус, научи DarikNews. Именно по тази причина и той е бил рисков контакт и е трябвало да не напуска дома си. Вместо това бившият общински съветник напусна София и отиде до хотела си в Разлог, след което се разходил из Пирин планина над Банско.
Той прекара нощта в ареста на Второ районно в Благоевград, а днес бе конвоиран до столицата.

В момента, когато финансистът демонстрира публично, че не желае да се подчини на разпоредбите, карантината на двамата под наблюдение негови спътници от самолета не е била изтекла. 14-дневният срок за двамата изтича утре, 26 март, тоест два дни след незаконната самоотлъчка на Каролев.

Във връзка със засиления медиен интерес от държавното обвинение разпространиха официалната си позиция и цялата информация за извършеното нарушение от български гражданин в условия на извънредно положение.
На 24 март Софийска районна прокуратура се самосезирала от публикация в социалните мрежи, от която било видно, че Каролев предприел пътуване от столицата до друга област, въпреки че трябва да спазва задължителна 14-дневна карантина заради скорошното си завръщане от Лондон. Веднага е образувано досъдебно производство, а от прокуратурата възложили на МВР да провери каква декларация е представил икономистът на полицейските служители, за да премине през контролните пунктове на излизане от София.

В същия ден служител на Столичната дирекция на вътрешните работи е осъществил контакт с Владимир Каролев по мобилния телефон, от който е станало ясно, че той се намира на територията на град Разлог, но категорично отказва да яви пред органите на реда. Именно това е и наложило той да бъде задържан за 24 часа.

В хода на разследването е установено, че Владимир Каролев собственоръчно е подписал декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, намиращ се в Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите". Установено е обаче, че хотелът има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването.

„Видно от публикации в социалната мрежа, лицето е нарушило собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснало е хотелският комплекс и демонстративно е проявило незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест. Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест", категорични са от прокуратурата.

В позицията си от държавното обвинение обръщат и внимание на факта, че Владимир Каролев е публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти.

„Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа Владимир Каролев целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19", смятат още от прокуратурата.