Три възможни сценария за края на пандемията
Секция: Здраве
26 Март 2020 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три възможни сценария за края на пандемията

/КРОСС/ Разпространението на новия коронавирус SARS-CoV-2 не показва признаци на затихване в някои части на света, заразявайки все по-голям брой хора и отнемайки все повече животи всеки ден.

Бързият темп на зараза изправи здравните системи в някои страни пред предизвикателство и тласна правителствата да превърнат молове в импровизирани болници (Иран), празни общежития и хотели в карантинни зони за заразени (САЩ) и ледени пързалки във временни морги (Испания).

Не всички надежди обаче са изгубени.

Но встрани от тези развития, има само едно нещо в съзнанието на всички: Кога ще приключи тази пандемия? И как?

Първата линия на защита и най-надеждният сценарий беше ограничаване. Като идентифицират и карантират болните, медицинските експерти се надяват, че могат да предотвратят разпространението на вируса в общностите и да го ограничат само до Китай и близките територии. В крайна сметка това беше стратегията, използвана за овладяване на огнището на SARS (тежък остър респираторен синдром) през 2003 г., което завърши с успех

Но това, че удържането на болестта беше неуспешно, не означава, че трябва да чакаме инфекция или сигурна смърт. Все още можем да спасим много, много животи, да ограничим разпространението ѝ и да спечелим ценно време, за да могат учените да открият лечение. Имайки предвид пътят, по който е поела, пандемията от коронавирус може да завърши по три начина.

Тези три възможни сценария са: хората ще изградят имунитет срещу вируса; ще бъде разработена ефективна ваксина; вирусът ще мутира и ще загуби силата си с времето. "Много хора в крайна сметка ще изградят имунитет или ще бъде открита ваксина.

Третата възможност е вирусът да мутира и да загуби способността си да заразява хората. Пандемията може да завърши само по един от тези три сценария", казва Мехмет Джейхан, професор от университета в Анкара пред Анадолската агенция, отбелязва още БГНЕС.