Националният щаб иска удължаване на мерките до 12 април, заразените са 243
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Март 2020 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националният щаб иска удължаване на мерките до 12 април, заразените са 243

/КРОСС/ 243 станаха заразените с коронавирус в България. От снощи до този момент има 1 положителна проба. Новозаразеният е от София и не е контактен с някой от другите заболели. Не се потвърждава информацията за едномесечно инфектирано с COVID-19 бебе. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния щаб за борба със заразата.

Той допълни, че щабът ще предложи на министъра на здравеопазването удължаване на мерките, които трябваше да изтекат утре до 12 април. Според членовете му всички, които пристигат от чужбина трябва да бъдат поставени под карантина.
По думите му в „Пирогов" има 4 интубирани пациенти в тежко състояние, единият от който - в критично. "Възможно е да има лош изход от лечението", каза Мутафчийски.

"8 души във ВМА са нетърпеливи да ги изпишем, но чакаме тестовете им да са отрицателни", допълни директорът на лечебното заведение.

"Абсолютно добре са пациентите в Габрово. Чакат да бъдат изписани. Възложил съм на клиницисти да изработим стратегия за изписването, след като бъдат изчистени от вируса.На всеки 11 заразени ние сме открили двама. Според математическия модел ние сме обхванали голяма група от хора", обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват. "Вирусът има вътрешна циркулация. През вчерашния ден сме взели 350 проби", уточни председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски обясни, че вече има голям наплив от дарения. "Имаме дарители на много места. Ние ги призоваваме да превеждат в дарителската сметка в Министерството на здравеопазването", каза той и допълни, че има заявка за дарение от 1 милион лева от частно лице.

На брифинга стана ясно, че спешния телефон 112 обслужва по 1800 човека дневно