Как се плащат заеми и заплати по време на извънредно положение?
Секция: ИКОНОМИКА
26 Март 2020 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как се плащат заеми и заплати по време на извънредно положение?

/КРОСС/ Банско продължава да е под пълна карантина. Ограниченията блокираха не само хората, но и много от предприятията в града, които няма как да функционират в условията на карантина. Загубите изглеждат неизбежни, но все още предприемачите се надяват да избегнат фалитите. Основните притеснения на собствениците са свързани с финансовите задължения към банките, защото в момента е много трудно те да се покриват.

Откакто градът е под карантина, под карантина е и бизнесът на Георги Делиев. Производството е спряло и проблемите се трупат един след друг. Най-назрял засега изглежда въпросът с вноските към банките.

Натискът към ковачницата на Делиев обаче не идва само от банките. Фирмите-контрагенти също очакват готовите изделия, които са поръчали, защото в противен случай, спазвайки чистата пазарна логика, не са готови да превеждат пари.

Ние сме с договори, които са до края на октомври. Колега ми каза, че на 23-ти е трябвало да отпътува негов тир за Германия. Цял тир с играчки, който той няма какво да направи. Германците звънят и питат защо не го изпращаш, той обяснява, че ние сме блокирани и не можем да го изпратим. Тези неща, като не се случат в един момент, няма да има пари за никого. Аз разбирам, че човешкият живот е преди всичко, но да не стане така после да мине кризата, да отшуми, да се справим с вируса и после пък да умираме от глад, посочи Делиев.