Временен икономически съвет подготвя мерки за подкрепа на бизнеса в София
Секция: ИКОНОМИКА
26 Март 2020 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Временен икономически съвет подготвя мерки за подкрепа на бизнеса в София

/КРОСС/ Временен икономически съвет ще работи върху мерки за подкрепа на бизнеса в София. Той има една ясна цел да подпомогне бизнеса в извънредна ситуация, съобщи в Сутрешния блок на БНТ Владимир Данаилов - зам.-кмет по Дигитализация, иновации и икономическо развитие в Столична община. Експерти в Икономическия съвет ще набележат пакет от мерки, след което представители на всички политически сили ще вземат решение кои от тях да влязат в сила, така че да бъдат ефективни и след като болестта премине, за справяне с икономическата криза, допълни зам.-кметът.

Мерките са в три основни групи.

Първата е Фонд за банкови гаранции от 1 млн. лв. Задачата е кредити на малкия и средния бизнес да бъдат обезпечени от Общинския гаранционен фонд в размер до 80%, а не до 50%, както досега.

Втората група е за това регистрираните в Столична община фирми да не плащат тротоарно право в рамките на извънредното положение.

Третата е с още 60 дни да се удължи срокът на отстъпката за по-ранно заплащане на местни данъци и такси за недвижими имоти и МПС.