Проф. Мутафчийски: Тестове за Covid-19 за всички с респираторни заболявания
Секция: Здраве
26 Март 2020 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Мутафчийски: Тестове за Covid-19 за всички с респираторни заболявания

/КРОСС/ Председателят на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски призова лекарите от всички болници в страната да тестват за коронавирус всички хора, които са с респираторни заболявания. На днешния брифинг за ситуацията, свързана с разпространението на инфекцията у нас, той призова.

„Искам да призова всички колеги от страната - където има хора с респираторни заболявания, трябва задължително да се тестуват, плюс контактните лица, плюс медицинския персонал. Не просто по желание - то е изпратено и като заповед от главния санитарен инспектор и тя трябва да се спазва! Имаме данни, че на някои места не се спазва и реагираме чрез органите на РЗИ".

Щабът е препоръчал на експерти да се разработи стратегия кога могат да се изписват от болница излекуваните от Covid-19 пациенти:

„Имаме седем-осем абсолютно здрави, но с вирус - прекараха заболяването. Да изработим стратегия кога може да преценим, че те са стабилни и няма опасност за тяхното здраве и могат да бъдат вкъщида си довършат лечението. И след това да се идентифицират като освободени от вируса, а не да се чака в клинична обстановка да се свърши това. Сега можем да си го позволим, сега нямаме натиск и толкова болни, но ще дойде време, когато не можем да си го позволим", изтъкна проф. Мутафчийски.

Първите заразени пациенти от Плевен и Габрово са в много добро състояние, но още са носители на вируса.