На Острова загрижени за здравето на кралицата след положителния тест на принц Чарлз
Секция: Шоубизнес
26 Март 2020 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На Острова загрижени за здравето на кралицата след положителния тест на принц Чарлз

/КРОСС/ Една от централните теми за британския печат днес е новината, че престолонаследникът - принц Чарлз, е дал положителен тест за коронавируса и има "леки симптоми" на болестта, заради което се е изолирал в шотландското си имение в Бъркхол.

"Индипендънт" съобщава, че той и съпругата му Камила са си направили тестовете в лаборатория на Националната здравна служба в графство Абърдийншър, "защото отговаряли на критериите за тестуване".

Вестникът цитира депутатката от шотландския парламент Джоан Макалпайн, която пожелава на принца бързо възстановяване, но все пак задава въпрос: "При положение, че се казва, че симптомите му са били леки, както при мнозина други, аз питам, как той е успял да се вреди за тест, когато много медици от самата Национална здравна служба и социални работници (които са пряко изложени на вируса) не могат да се тестуват?". Депутатката привежда пример с неин племенник, който страда от астма и има белодробна инфекция, но неотдавна му бил отказан тест.

Разбира се, централна тема в случая с инфектирането на 71-годишния принц е състоянието на майка му - 94-годишната кралица Елизабет Втора.

"Индипендънт" съобщава, че тя се е видяла "на частна среща" с него на 12 март в Лондон. Предполага се е, че Чарлз се е заразил на светско събитие в столицата същия ден и според вестника се е видял с майка си преди това, при това "спазвайки всички съответни съвети с оглед опазването на нейното здраве и благополучие".

"Гардиън" цитира съобщение от лондонската резиденция на Чарлз и съпругата му Камила, според което "не е възможно да се каже със сигурност от кого принцът е прихванал вируса, предвид големия брой ангажименти, които е имал през последните седмици заради публичната си роля".

Той и кралицата заедно с други членове на кралското семейство са участвали в църковна служба в Уестминстърското абатство в Лондон на 9 март по случай Деня на Британската общност, където присъствали около 2000 души, включително политици, посланици и деца ученици. По-късно се изяснило, че един от присъстващите 54 знаменосци също е дал положителен тест за вируса, след което всички гости на церемонията и служители били уведомени и призовани да следват указанията на СЗО и на Националната здравна служба.

Чарлз бил и на друго мероприятие в Лондон на 10 март, на което присъствал и принцът ан Монако Албер, който също обяви преди няколко дни, че е дал положителен тест за КОВИД-19, отбелязва изданието. Вестникът цитира лекари, които смятат, че с оглед на тези събития най-ранната дата, на която Чарлз е можел да предава вируса на околните, е 13 март. Въпреки това кралицата също спазва всички здравни указания с оглед на ситуацията.

"Гардиън" съобщава, че от антуража на Чарлз няма коментар какви точно симптоми на КОВИД-19 има той, освен че са "леки". Той и Камила са в имението Бъркхед, но са разделени. Обслужва ги малък екип от домашни помощници, но те "не контактуват физически" с тях.

Междувременно, според "Индипендънт", кралицата е провела редовната си седмична аудиенция с премиера Борис Джонсън дистанционно - по телефона от замъка "Уиндзор".