Германия увеличи тестванията си за коронавируса до 500 000 проби седмично
Секция: СВЯТ
26 Март 2020 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия увеличи тестванията си за коронавируса до 500 000 проби седмично

/КРОСС/ Германия увеличи тестванията за коронавирус на 500 000 седмично, заяви вирусолог и добави, че ранното откриване е от ключово значение за поддържането на смъртността на страната сравнително ниска.

"Причината, поради която Германия има толкова малко смъртни случаи в сравнение с броя на заразените хора, може да се обясни с факта, че провеждаме изключително голям брой лабораторни диагностични тестове", казва Кристиан Дростен, който ръководи Института по вирусология в берлинската университетска болница Charite.
"Прогнозите от последните дни показват, че ние провеждаме половин милион тестове седмично", добави той.
Дростен също изтъкна гъстата мрежа от лаборатории в Германия, която е фактор, допринасящ за ранното откриване.

Междувременно здравеното министерство заяви, че ще отдели 150 милиона евро за подобряване на комуникацията между болниците и лабораториите относно здравните данни за пациентите с коронавирус, надявайки се, че обменът на информация може да допринесе за създаването на ваксина.

Официалните данни, събрани от агенцията за борба с болестта Институт Роберт Кох показват, че 36 508 души са били заразени в Германия, включително 198, които са починали от болестта.

С 0,54% смъртността на Германия е далеч по-ниска от 7,3% в Испания, където са регистрирани 4089 смъртни случая при 56 188 потвърдени случая.

Франция също е регистрирала 1331 смъртни случая от 25 233 потвърдени инфекции, което е смъртност от 5,2%.

Освен мащабното тестване, експерти в Германия също заявиха, че вирусът е засегнал до голяма степен по-млада, по-здрава част от населението в сравнение с други места.
В същото време експертите многократно са предупреждавали, че в страната, където почти една четвърт от населението е над 60 години, броят на смъртните случаи все още може да нарасне бързо, ако хората не се придържат към мерки за спиране на заразата.

В цяла Германия се прилагат мерки за блокиране, които не позволяват на хората да напускат домовете си, с изключение на наложителни пътувания, докато повечето магазини, ресторанти и барове са затворени