Бездомните животни бедстват по време на извънредните мерки заради COVID-19
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Март 2020 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Бездомните животни бедстват по време на извънредните мерки заради COVID-19

/КРОСС/ По време на извънредните мерки заради COVID-19, бездомните животни, останали извън приютите, бедстват. За това алармираха природозащитници в Русе. А ветеринарни лекари твърдят, че вирусът не може да се предаде от човек на домашен любимец и обратно.

Приютите в Русе са заредени с храна. Според природозащитниците обаче, безстопанствените животни, които досега намериха храна около ресторантите, гладуват.

Милена Милчева - доброволец: Ние всички отиваме, пазаруваме, затваряме се вкъщи, а кучетата и котките стоят навън и чакат нашата милост и нашата съвест. Сещайте се като хапвате, хвърляйте един залък, една филийка хляб, каквото искате.

Въпреки че от коронавирус боледуват и домашните животни, заразата не се предава двустранно, твърдят ветеринарни лекари. Стопаните на кучетата все пак са бдителни за здравето на своите любимци.

Божидар Георгиев- собственик на кучета: Ако имат някакви здравословни проблеми, бих ги тествал.

Д-р Росен Христов- ветеринарен лекар: Засега няма научни доказателства, че коронавирус COVID-19 може да бъде предаден от човека на домашните любимци и обратно.

По думите на д-р Христов, в САЩ водещи лаборатории са направили до този момент над 20 хиляди изследвания на кучета, без нито една положителна проба.