Антон Кутев: В парламентарна република прекратяването на работата на парламента е крачка с 200 години назад
Секция: ПОЛИТИКА
26 Март 2020 21:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антон Кутев: В парламентарна република прекратяването на работата на парламента е крачка с 200 години назад

/КРОСС/ „Според Конституцията, дори по време на военно положение и извънредно положение, парламентът не прекратява работата си. Висшият орган на управлението в парламента република е парламентът. Това, което направиха днес всички останали, освен БСП, е, че оставиха правителството да изхарчи 4 милиарда. Не просто без обществени поръчки, но и без никакъв контрол от единствения орган, който може да ги контролира - парламентът". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Антон Кутев пред BG on AIR.

Кутев обърна внимание, че с извънредното положение Щабът е получил важна задача - да надвият и победят вируса. Оттам нататък, по думите му, този Щаб не отговоря колко хора ще останат безработни, колко хора ще загубят бизнеса си, колко хора ще имат ограничени права, а решенията на тези въпроси влизат в правомощията на парламента. „Проблемът е всеобхватен. В парламентарна република прекратяването на работата на парламента е крачка с 200 години назад", смята още Кутев.

„Не е време за политиканстване. Въпросът е кой ще защити онези граждани, които са на ръба на оцеляването си. Няма съмнение, че всички искаме да изведем хората от тази криза. Въпросът е какви са пътищата. Затова съществува съвременният парламентаризъм. В спора, като се чуе различното мнение, да се стигне до правилния път", коментира Кутев. Той обърна внимание, че депутатите в парламентарна република имат определена задача. „Задачи имат и лекарите, и полицаите. Ние сме избрани, за да защитаваме гражданските интереси, за да намираме начини, по които хората да живеят по-добре. Мнозинството на ГЕРБ избяга, проявиха страхливост. За мен това е недопустимо", заяви Кутев, като подчерта, че действията на правителството в момента са безконтролни.