Ден на маратонката… вкъщи
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Март 2020 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ден на маратонката… вкъщи

/КРОСС/ За втора поредна година у нас на 27 март ще се проведе деня на маратонката, но този път по доста по-необичаен начин. В условията на извънредно положение, при което повечето българи работят от вкъщи, темата за движението става още по-актуална.

Стандартното ходене до спирката и до работното място, както и разходката в обедната почивка, ще бъдат заменени от ходене от леглото до масата или бюрото и обратно.

Затова и организаторите насърчават българските работодатели да мотивират служителите си да обуят маратонки и да се раздвижат, независимо дали работят от офиса или от дома си.

„При тази ситуация най-важното е да сме отговорни към себе си и към околните – да останем вкъщи, ако е възможно, и да намерим начини да се раздвижваме всеки ден. Всяко място е подходящо за спортуване – няколко клека или разтягания до масата у дома могат да променят настроението на човек. Всеки екип може да отдели малко време за групово раздвижване по време на онлайн оперативката сутрин“, убедени са инициаторите на идеята.

Това е причината на страницата на инициативата да има материали с конкретни идеи и съвети как може работният ден да се превърне в спортна площадка за 10-15 минути на 27 март, а и защо не и във всеки друг ден през годината.

Над 250 компании и институции от цяла България прегърнаха идеята през 2019 година и над 50 000 души обуха маратонки и се изправиха срещу застоялия начин на живот.

Организаторите съобщават и интересни факти: Първият чифт маратонки е създаден през 1870 г. в Англия; Названието на английски “sneaker” идва от глагола „sneak“ - промъквам се - заради меките, гъвкави гумени подметки, с чиято помощ хората се движат много по-тихо; Притежателят на най-много маратонки в света е Марк Фарезе с 3000 чифта на стойност над 750 000 долара.