Манолова: Общопрактикуващите лекари са заплашени да получат около 1/3 от обичайните си приходи
Секция: ПОЛИТИКА
27 Март 2020 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манолова: Общопрактикуващите лекари са заплашени да получат около 1/3 от обичайните си приходи

/КРОСС/ Във връзка с епидемията от COVID-19 и за да се предотврати финансовата криза с лечебните заведения в разгара на пандемията за месец март НЗОК да плати на всички лечебни заведения и лекари толкова, колкото е била извършената от тях дейност през януари. Бюджетът на НЗОК е разчетен за такива плащания и няма нужда от актуализация на бюджета.

Това предлага в своя позиция Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ с председател Мая Манолова.

Ако подобна мярка не се приложи, в началото или средата на април, когато епидемиолозите очакват да е пикът на епидемията, голяма част от лечебните заведения няма да работят, защото медицинските специалисти ще са в неплатен отпуск, посочва Манолова.

Заради коронавируса лечебните заведения изпаднаха в тежка финансова ситуация за месец март, без изключения – държавни, частни, общински болници, първична извънболнична помощ, общопрактикуващи лекари, ДКЦ.

Основната дейност на болниците е забранена, тъй като правителството забрани плановите операции, а те са 90-95% от операциите, които се правят в една болница.

НЗОК изплаща на лечебните заведения на преминал и лекуван болен, но в края на март те ще отчетат между 40 % и 50 % по-малко от месец януари. Това означава, че лечебните заведения и лекарите ще получат по-малко от половината от парите, които са получавали през изминалите месеци.

Директорите на болниците пускат служители в платен, неплатен отпуск или закриват отделения. Малки болници обмислят прекратяване на дейността. ДКЦ излизат в неплатен отпуск. В специализираната извънболнична помощ също няма пациенти.
Няма и профилактичните прегледи и имунизационни дейности. Отменени са и женските и детски консултации.

Общопрактикуващите лекари са заплашени да получат около 1/3 от обичайните си приходи, тъй като не извършват имунизации, профилактични прегледи и не получават потребителски такси.

Манолова посочва още, че от бюджета на Министерството на здравеопазването трябва да се осигурят лични предпазни средства и допълнителните 1000 лв. за лекарите, санитарите, медицинските сестри и служителите на РЗИ, които са на първа линия.