Кристиан Вигенин: Парламентът беше затворен от коалиция ГЕРБ-ДПС
Секция: ПОЛИТИКА
27 Март 2020 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристиан Вигенин: Парламентът беше затворен от коалиция ГЕРБ-ДПС Без контрола от НС над управляващите, моделът на управление се превръща в диктатура

/КРОСС/ "Парламентът беше затворен от коалиция "ГЕРБ-ДПС". Миналият петък се гласува решение парламентът при какви правила ще заседава. Бяха намерени решения, чрез които на практика да спазим всичките изисквания, гарантиращи сигурността на депутатите", заяви заместник-председателят на Народното събрание от "БСП за България" Кристиан Вигенин пред Bulgaria On Air.

Вигенин напомни, че са се поставили няколко важни въпроса. Един от тях бил парламентът как и в какви условия трябва да заседава. Заместникът на Народното събрание изтъкна, че е изненадан от промяната на позицията на ДПС, които подкрепили миналият петък БСП с това, че парламентарният контрол трябва да продължи такъв, какъвто е и какъвто трябва да бъде.

Вигенин коментира, че ГЕРБ по този начин ще прокарат идеята си, чрез която комуникацията с управляващите ще се извършва само чрез писмени въпроси до министрите. Според него, друго важно постигнато съгласие, че парламентът ще работи приоритетно по закони свързани с извънредното положение, но не и единствено, вчера също било отменено, като по този начин компрометирало демократичните устои и конституционния ред в държавата.

"Ние предложихме - когато има обсъждания на законопроекти, без значение на първо или второ четене, в залата да остават единствено народните представители, които имат изказвания и които са част от комисиите, които следят тези теми. Това би означавало, че в зала няма да има повече от 30-40 народни представители, които без проблем могат да спазват правилата за социално дистанциране. Постигнахме съгласие гласуванията с електронната система да се фиксират в определен час петък сутрин. Така те щяха да се провеждат бързо и да дадат възможност на народните представители да се оттеглят и да останат за парламентарен контрол само тези, които имат изказвания и въпроси", каза Вигенин.

Той коментира, че отговорността за прекратяването на парламентарния контрол, носи председателят на Народното събрание и че по нейна вина органът абдикира от отговорностите и задълженията си. Вигенин обърна внимание, че Народното събрание не работи по норматив, че да му се налага да наваксва работата си, а че е необходимо на хората и държавата сега, тъй като то е това, което гарантира контрола над управлението, без който моделът на управление щял да се превърне в диктатура.

"Дали Народното събрание ще се лиши от лятна почивка, е въпрос към мнозинството в парламента и персонално към председателя на парламента. Ако се прецени, няма да имаме лятна ваканция и предвид събитията в момента, това е напълно възможно", подчерта Вигенин.

Кристиан Вигенин отбеляза, че левицата се съобразява с извънредното положение и наложените правила и че отчетно-изборната кампания на БСП ще бъде възобновена веднага след като приключи текущата ситуация. Заяви, че БСП има нужната готовност да приключи процесите и че ще го направи веднага след края на извънредното положение.