Обединен спорт срещу коронавируса: планът на Рафаел Надал да помогне на Испания
Секция: СПОРТ
27 Март 2020 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обединен спорт срещу коронавируса: планът на Рафаел Надал да помогне на Испания

/КРОСС/ Носителят на 19 титли от Големия шлем Рафаел Надал даде начало на инициатива, с която испанските спортисти да помогнат на страната в борбата с коронавируса COVID-19. Тенисистът призова останалите големи звезди в родината му да се включат с дарения, с които да помогнат на болниците и нуждаещите се.

Целта на Надал е да бъдат събрани 11 милиона евро. Когато сумата бъде събрана, тя ще бъде преведена към Червения кръст, който ще я разпредели.

Испания е сред най-засегнатите страни в света с над 56 хиляди заразени и повече от четири хилядни смъртни случая. Страната е под карантина до 12 април.

"Мисля, че ние сме спортисти на това ниво заради подкрепата на цялата нация. Сега е моментът ние да не ви разочароваме. Постигнах договорка с много мои колеги и приятели, че сега е точното време спортът в Испания да се обедини и да покаже, че заедно можем да се преборим с всичко", каза Надал във видеообръщение.

"Целта ни е ясна - да съберем 11 милиона евро, с които да помогнем на 1.35 милиона души, които са най-засегнати. Вярвам, че всички спортове ще се включат."

В основата на инициативата освен Надал е и най-успешният испански баскетболист Пау Гасол. Звездата от НБА и тенисистът вече са дарили суми, но държат да не казват колко.

По-рано през седмицата дарения направиха и звездата на "Барселона" Лионел Меси и мениджърът на "Манчестър сити" Пеп Гуардиола. Те дариха по 1 милион евро. Подобни инициативи има във всяка страна, а един от последните, които се отзоваха, беше Роджър Федерер с 1 милион швейцарски франка за своята родина.