ИЗВЪНРЕДЕН БРИФИНГ: Как се установяват болните от коронавирус у нас?
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Март 2020 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ИЗВЪНРЕДЕН БРИФИНГ: Как се установяват болните от коронавирус у нас? Пояснения дава ген. Мутафчийски

/КРОСС/ "Три са основните начини за установяване на болните от коронавирус. Най-надеждна и достоверна е PCR диагностиката. Тя обаче е по-скъпа, защото изисква апаратура и специално обучен персонал", обясни на извънреден брифинг ръководителят на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"В България могат да се правят около 1000-1200 дневно. Около 30 000 теста месечно. Като цени това е около 930 000 лева на месец", поясни ген. Мутафчийски.

Вторият начин е с флуоресцентен имунохроматографски метод. Резултатът става за около 5 минути.

„Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, предвиждаме да се правят до 20 000 дневно. На месечна база това са около 300 000 теста, което е около 10 милиона месечно”, заяви Мутафчийски.

На трето място са бързите тестове. Това се предвижда да бъде правено в широки граници – до 40 000 на ден, което е около 10 000 милиона на месец.

И трите вида тестове са важн. Първият, защото той е с най-достоверни резултати,  вторият открива новозаболели и става много по-бързо. Третият вид ще се правят след втората половина на епидемията, защото ще покажат колко човека са придобили имунитет и могат да работят спокойно.

Тестовете ще се правят на рискови групи от работещи в момента. Във втория етап тестовете са доста по-евтини, но пък са по-масови. 

„Над 24 000 българи са под карантина. КПП-тата в началото създадоха много проблеми, но след промяната на заповедта на Ананиев нещата се промениха”, заяви вътрешният министър Младен Маринов. „Основни проблеми на подходите от Перник към София – правим всичко възможно, така че чакането да е минимално. Мерките са строги и такива трябва да бъдат, за да издържим до края. Моля гражданите за разбиране. И благодаря на всички служители на МВР. Направили сме така, че да им се раздава храна и топли напитки по време на дежурствата. По-натоварените смени са направени по 6 часа”, обясни вътрешният министър.