Игрите, които никога не се състояха: Берлин 1916
Секция: СПОРТ
27 Март 2020 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Игрите, които никога не се състояха: Берлин 1916

/КРОСС/ „От името на всички спортисти, аз обещавам, че ние ще участваме в тези олимпийски игри, като уважаваме и спазваме правилата, без допинг и без наркотици, в истинския дух на спортсменството, за славата на спорта и за честта на нашите отбори.“ Това гласят думите на олимпийската клетва, написани от барон Пиер де Кубертен. Основателят на съвременните олимпийски игри и президент на Международния олимпийски комитет (1896-1925) подготвя тази клетва за игрите на VI Олимпиада в Берлин през 1916 г.

Четири години по-рано германската империя триумфира. Германия е избрана по категоричен начин за домакин на най-великия спортен форум на планетата на 14-ата сесия на МОК в Стокхолм, оставяйки зад себе си кандидатурите на Александрия, Амстердам, Брюксел, Будапеща и Кливланд. За да впечатлят останалия свят, още през 1912 г. германците започват строеж на уникален стадион в Берлин. Възлагат проекта на легендарния архитект Ото Мар.

Той трябва да изгради първия по рода си мултифункционален стадион с капацитет от над 30 000 зрители. И го прави. Съоръжението, което има игрище за футбол, писта за лека атлетика, терен за конни надбягвания, колоездачен велодром и плувен басейн, е построено само за 200 дни. Открито е на 8-и юни 1913 г. с тържествена церемония, на която, по ирония на съдбата, в небето са пуснати 10 000 бели гълъба. Любопитното е, че в същия ден, на източния му вход, е открита с почести и емблематичната спирка на метрото в близост до двореца „Шарлотенбург“ в Берлин.

Бащата на това велико творение на архитектурата, което впоследствие ще бъде наречено „Най-тъжният олимпийски стадион в света“, не доживява този момент.

Ото Марш умира на 1 април 1913 г.,а тогава смъртта му е приета от местното население като лошо предзнаменование. И германците са прави.

Година по-късно, отново през юни, в Сараево, един сръбски студент на име Гаврило Принцип убива по жесток начин австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд. Това е началото на Първата световна война.

И краят на мечтите на Берлин като домакин на олимпийските игри през 1916 г. – първите в историята, които не се провеждат по предварителен план.

Вместо триумф на олимпийския дух и арена на изключителни спортни постижения, стадионът-чудо на покойния Ото Марш, се превръща в полева военна болница през 1915 г. Там, където архитекта приживе си представя олимпийски шампиони да крачат с вдигнати победоносно ръце, умират хора. Хиляди войници, които губят живота си. Всъщност, малко известен факт е, че МОК никога не отменя официално игрите на VI Олимпиада в Берлин.

До този момент няма писмени или други сведения някога да е съществувал подобен документ, или такава заповед да е свеждана до всички участници. Тези игри просто остават на заден план, защото светът изведнъж започва да има други, далеч по-тежки и сложни за разрешаване проблеми. А каква е съдбата на най-тъжния олимпийски стадион?

След края на Първата световна война, на него започват да се играят мачовете на националния отбор на Германия по футбол. Там се провеждат редовно и двубои от Бундеслигата. В част от трибуните на плувния басейн е изградена базата на спортния колеж в Берлин.

На 24-и май 1926 г. финландският лекоатлет Пааво Нурми поставя и нов световен рекорд в бягането на 3000 м.

Най 27-и юни 1932 г. Адолф Хитлер държи една от най-запомнящите си речи по време на своята кампания.

И понеже в историята никога нищо не се случва случайно, през 1931 г. МОК предоставя на Берлин домакинството на игрите през 1936-а. Хитлер не се колебае на кого да предостави проекта за модерен олимпийски стадион.

Поставя тази задача на Ото Марш – Вернер и Валтер, които наследяват архитектурния гений на баща си. Първоначалната идея на братята е да реставрират и разширят великото творение на татко си от 1913-а. Този план обаче не е одобрен от Хитлер, който ги принуждава да сринат стадиона на Ото Марш до основи, а на мястото да изградят чисто нов.