Европейската комисия изменя застраховането на краткосрочни експортни кредити
Секция: СВЯТ
28 Март 2020 08:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейската комисия изменя застраховането на краткосрочни експортни кредити

/КРОСС/ Европейската комисия реши да извади временно всички държави от списъка на държавите с „продаваеми рискове“ по силата на Съобщението за застраховането на краткосрочни експортни кредити.

По този начин държавното застраховане на краткосрочни експортни кредити ще стане по-широко достъпнo в контекста на настоящата криза, предизвикана от епидемичния взрив от коронавирус.

С изменението се разширява още повече гъвкавостта, въведена с Временната рамка на Комисията за държавната помощ по отношение на възможността държавните застрахователи да предоставят застраховане за краткосрочни експортни кредити.

Експортните кредити дават възможност на чуждестранни купувачи на стоки и/или услуги да разсрочват плащането. Разсроченото плащане предполага наличие на кредитен риск за продавачите/износителите, срещу който те се застраховат, обикновено при частни застрахователи (т.нар. „застраховане на експортни кредити“).

Вследствие на изменението държавните застрахователи по принцип ще могат да се намесват и да осигуряват застраховане за рискове по краткосрочни експортни кредити за всички държави, без да е необходимо държавите членки да доказват, че съответната държава временно е „непродаваема“.

Повече информация относно Временната рамка и останалите действия, предприети от Комисията за справяне с икономическите последици от пандемията, причинена от коронавируса, може да бъде намерена тук.