Светофари в Турция призовават гражданите да стоят вкъщи
Секция: СВЯТ
28 Март 2020 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светофари в Турция призовават гражданите да стоят вкъщи Зелената светлина е за прибиране, а червената е за оставане у дома

/КРОСС/ Зелената светлина на светофара е за прибиране вкъщи, а червената е за оставане у дома. През последните два дни светофарите в големи турски градове примигват с тези съобщения, пише в. „Сабах”.

Правителството в Анкара нареди оставането вкъщи, но ако това все пак не е било чуто, посланието идва от светофарите. В Турция по социалните мрежи, по телевизорите, на екрана на мобилния телефон, повсеместното съобщение мига като предупреждение, за да не се разпространи новият коронавирус.

Все по-малко хора излизат, вслушвайки се в предупрежденията на правителството, но все още има, макар и ограничен, трафик по улиците. Местните администрации сметнали, че светлините ще напомнят на хората да останат у дома. "Предполага се, че светофарите ще събудят съзнанието за настоящата ситуация и мотивират хората да останат у дома", заяви директорът за движение в общината в Сакария Мурат Пехливан пред немската агенция ДПА.

Светлините бяха монтирани в четвъртък на пет кръстовища с голямо натоварване в центъра на града, включително в близост до джамия и обществена болница. За пешеходци с увредено зрение, записаното съобщение предупреждава хората да поддържат разстояние, когато чакат на червена светлина. Когато става зелено, се чува: „Вече можете да преминете през улицата. Останете вкъщи за здравето си.“ На тези кръстовища са монтирани и дезинфектанти.

Пехливан каза, че общината е получила положителни отзиви за тази инициатива. Засега все още няма идея какво да показва или говори жълтото на светофарите, но Пехливан казва, че вече се появяват предложения с чувство за хумор от рода на „Излез малко на свеж въздух”.