Северна Македония вече е част от НАТО
Секция: СВЯТ
28 Март 2020 12:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Северна Македония вече е част от НАТО

/КРОСС/ Северна Македония официално е членка на НАТО. Западната ни съседка се присъедини към военния алианс днес и с това стана 30-тия член на съюза.

Членството на Северна Македония бе под въпрос в продължение на години. Държавата бе една от балканските страни, попаднали в своеобразна международна изолация.

Прекратяването на дългогодишен спор с Гърция и смяната на името на страната обаче отвори вратите на Северна Македония и така тя се присъедини към желаното членство в НАТО и ЕС. Припомняме, че разговорите за членство в Европейския съюз също започнаха.

Американският Държавен департамент обяви, че страната е подала своя „инструмент за присъединяване“ към Вашингтонския договор за НАТО, приключвайки последната формална стъпка от процеса, пишат от агенция "Франс прес".

„Присъединяването на Северна Македония към НАТО днес е кулминацията на многогодишни усилия от страна на правителството и народа на страната за присъединяване към Северноатлантическия алианс“, посочва в свое становище държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.